Geluk, weten of voelen?

In de blog: Wereldvreemd reacties: 0 pdf print

GelukWat is geluk? Is het een weten of een voelen? Als het een kwestie is van gevoel, waarom zou je dan niet simpelweg een drug kunnen nemen om je gelukkig te voelen? En als het een kenniskwestie is, wat is dan de kennis die gelukkig maakt? Waarom is gelukkig zijn zo moeilijk, en waarom eist het zoveel inspanning? Is dat echt wel nodig? We hebben toch auto's en vliegtuigen uitgevonden om ons snel en efficient te verplaatsen, waarom kunnen we niet iets uitvinden om snel en efficient gelukkig te worden? Of hebben we al dat gedoe gewoon nodig om de illusie overeind te houden dat er zoiets als geluk bestaat? Is geluk dan niet meer dan een verhaal, bedoeld om mensen te motiveren, zoals God dat is voor sommigen, en eer en roem voor anderen?

Vroeger timmerde ik wel eens een meubel in elkaar, een schoolbankje voor de kinderen toen ze nog klein waren, een bureau of een bed toen ze tieners waren, een eetbar in de keuken. Ik moest me er meestal echt toe aanzetten om aan zoiets te beginnen. Ik wilde het wel, maar ik was bang dat het op de een of andere manier zou mislukken. Dat deed het gelukkig meestal niet, maar als het af was, zat ik er vaak met gemengde gevoelens naar te kijken: dat had ik toch maar gepresteerd, maar tevens realiseerde ik me achteraf hoe het beter had gekund. Soms moest ik me ervan weerhouden om het nog eens over te doen, maar dan zonder de lapmiddelen die ik, achteraf bezien, hier en daar had toegepast. Het duurde soms een hele tijd voordat ik me realiseerde dat ik het ondanks mijn gebrek aan ervaring toch maar voor elkaar had gekregen, en ik enige trots kon opbrengen voor mijn producten. En ik ben geneigd dat gevoel als een vorm van geluk te beschouwen, vooral vanwege de vanzelfsprekendheid waarmee de kinderen mijn bouwsel een plaats gaven in hun leven.

Gelukkig zijn is heel moeilijk. Maar wat is het dat het zo moeilijk maakt? En is die moeite een conditio sine qua non voor geluk? Er zijn boeken vol geschreven over geluk. En als je die boeken leest, en met name de romans, merk je dat het geluk, als het al voor iemand is weggelegd, pas na veel vallen en opstaan is te vinden. Toch zijn er mensen die zulke romans verslinden. Dat zouden ze niet hoeven te doen als ze zelf onvoorwaardelijk gelukkig zouden zijn. Want wat is er interessant aan tobbers die krampachtig op zoek zijn naar waar jij van nature over beschikt? Dat geluk niet vanzelfsprekend is, merk je ook aan de omzet van zelfhulpboeken als "Positief denken", of hoe ze ook mogen heten. Het lezen van zelfhulpboeken schijnt een goede reclame te zijn voor zelfhulpboeken, want mensen die ze lezen, kopen er steeds nieuwe. Maar worden ze er ook gelukkiger van?

Volgens Aristoteles is gelukkig zijn iets dat je pas aan het eind van je leven kunt beoordelen. Zijn "eudaimonia" is niet iets van het moment, maar je ziet het pas als je op je leven kunt terugkijken. Pas vlak voor je sterft weet je of je een gelukkig leven hebt geleid. Als dat zo is, is geluk niet iets om je nu druk om te maken, want wie weet wat de rest van zijn leven een mens nog te bieden heeft? Maar misschien moet je je leven wel wijden aan het inperken van het ongeluk, zoals de stoicijnen doen, die gelukservaringen stevig wantrouwen. Als je uitgaat van de idee├źn van Aristoteles of de stoicijnen, is geluk geen gevoelskwestie, maar iets dat enkel met nuchter nadenken te benaderen valt. Maar ik denk niet dat de lezers van romantische fictie daar naar op zoek zijn.

De verschillende benaderingen van het geluksprobleem varieren van "je moet je hele leven wijden aan gelukkig worden", via "probeer geluk in het moment te ervaren", tot "wijd je leven aan het ontlopen van het ongelukkig zijn". Geluk, of het ontlopen van ongeluk, is volgens velen dus een levensdoel.

Positief of negatief, je leven zou in het teken moeten staan van het geluk. Daar is wat voor te zeggen, al is het alleen maar omdat het niet meevalt een ander levensdoel te bedenken. Maar is geluk, zo bezien, niet gewoon een ander woord voor "levensdoel"? Ik denk dat mensen die uitgaan van een doel van het leven, zelden iets anders dan geluk als invulling daarvan beschouwen. Maar er zijn natuurlijk ook nog mensen die het leven als volstrekt doelloos beschouwen. En ik krijg de indruk dat die mensen meestal veel gelukkiger zijn dan de doelzoekers. Als je iets niet zoekt, heb je in ieder geval geen last van teleurstelling als je het niet vindt. En misschien vind je het geluk wel juist als je het niet zoekt. Maar echt gelukkig ben je pas als je je ook realiseert dat je het hebt gevonden. En dat is niet iets dat XTC je kan geven.


Reacties (0)

Alleen geregistreerde gebuikers mogen comments plaatsen

Aanmelden of Registreer plaats een reactie