Post-fenomenologie.

In de blog: filosofie en literatuur reacties: 45 pdf print

Deze bijdrage komt niet van De Ommekeer, maar van Ursula. Wij - Steven Wende & Andries Boegje - faciliteren Ursula. Zij zal uitleggen dat in dit POMO-tijdperk ook de Fenomenologie een wending heeft gemaakt. Of nog beeldender: de wereld op hun kop hebben gedraaid. Zoals gebruikelijk bij elke revolutie (een Hegeliaanse antithese?) krijgt de zittende orde er flink van langs. "Schoolmeesters met het vingertje omhoog." Wij achten Ursula mans genoeg om e.e.a. uit te leggen en te illustreren met voorbeelden.

Ursula, onder de eerste reactie mag jij jouw missie handen en voeten geven. Succes!


Tags
geen tags

Reacties (45)

   

@Steven,

Mijn nieuwe 'achternaam' wordt dus Stevens. Dat is Steven met toevoeging van een S. Bij jou wordt er dus iets achteraan gehangen, een krullend staartje? (Vermoedelijk de S van sympathiek) Wenda is de vervrouwelijking van Wende, je wel bekend. Ben ik nu je zus, je nicht, je vrouw of een aangewaaide del die te lang op een familiefeestje is gebleven? Maar Wende klinkt ook Duits en ik heb niet mijn eigen blog, ik ben ‘in asiel’ als het ware. Ben ik een vluchtelinge die haar naam verklankt via de a in Wenda om van Keulen naar Holland te vluchten? Slaap ik bij jou in het achterhuis?

Voel ik me daar even weinig thuis als de denkers die niet over de ‘aarde’ denken maar die via het denken een ideeënwereld creëren die los staat van die ‘aarde’. Die ‘de Idee van de idee’ creëren en daarvoor op het matje worden geroepen door de ‘Nestors van het denken’. Of toch diegene die denken de nestors te zijn zonder nog veel te denken! Of over iets anders denken en denken dat er maar één denken is.

We zullen wel zien wat het wordt. Kan je me nog een deken brengen want vannacht was het koud in dat achterhuisje. En ik kan wel wat beschutting gebruiken, zo eenzaam op dit blog.

   

O ja, even ter verduidelijking. Zo werd het vorige blog afgesloten.

[Nu dat idee van jou.
Ja, je kunt geen eigen Blog beginnen. Dat is de makken van deze applicatie, Maar goed, daar hebben we ons reeds genoegzaam over uitgelaten; dat gaan we niet nog een keer overdoen. Er is evenwel een andere mogelijkheid - een mogelijkheid die hier wel ’s vaker uit de kast of van stal is gehaald. Ik open een Blog voor jou. En onder de eerste reactie plaats jij het startverhaal. Natuurlijk ben je dan tevens de geestelijk leider van dat blog. De persoon, dus, die zo’n beetje de regie voert.
Ik start “jouw” bijdrage onder de titel “Postfenomenologie”. Is dat goed? En jij heet voor ’t gemak “Wenda Stevens”.]

Zo zien anderen ook hoe ik aan mijn nieuwe naam kom.

   

Om het makkelijk te houden kunnen we bij Gilles Deleuze blijven. Hij is al eens vernoemd op een vorig blog dus de toon is reeds gezet. De filosoof die volledig tracht te denken binnen de kracht van het denken zonder verwijzing naar iets in de uitgebreidheid. Een monisme, niet tussen woord en wereld maar tussen denken en denkwereld. Denken als 'de idee van de idee' valt samen met wat gedacht wordt. Dat dit niet triviaal is zal nog blijken. Alleen heeft dit vooral tot misverstanden geleid bij diegene die niet vertrouwd zijn met zijn denken.

Vragen liefst met verwijzing naar boek van hem (niet over hem), pagina en samenvatting van wat je denkt dat er staat. Laat het avontuur beginnen.

   

Ursula, wanneer ik ook een vraag mag stellen over denken wat jij bedoelde, dan vraag ik mij af hoe je zou kunnen denken zonder verwijzing naar iets in de uitgebreidheid. Letterlijk vóór je het ook maar kan weten zit je tot over je oren - ogen, neus, tong en wat er allemaalnog meer aan zintuigen aan en in je zit - in een grote mentale kuip waarin de meest uiteenlopende en uitgebreide verwijzingen naar de uitgebreidheid aanwezig zijn. Denken buiten de wereld om lijkt mij een tegenspraak, je eigen wereld wordt immers geheel en al door je eigen denken gevormd, inclusief je eigen 'ik'.
Kortom, zou ik door het lezen van Gilles Deleuze ook nog dingen kunnen leren die de moeite van dat lezen waard zijn, of weet ik die dingen eigenlijk al lang. Ik zal eerst maar eens zien of dat zo is, daarna zie ik wel verder.

   

Bert, met respect maar aan Deleuze ga je niets hebben. Dat is een andere wereld.
Jij bent man van de technische wetenschappen dus je kan wel begrijpen dat iemand met 'modellen' werkt en daarin mee verdergaat. En Deleuze creëert, zoals meerdere denkers, een denkwereld zonder relatie met de fysieke wereld. De coherentie is louter intrinsiek binnen de ideeconstructie. Het zijn de constructivisten onder de filosofen. Gedachten en theorieën hebben we allemaal, maar denken zien zij alleen binnen hun ‘denkmodel’. Spinoza is, wat had je anders gedacht, een voorloper. Het is een denken dat zicht wil krijgen op onze lichamelijkheid zonder louter zuiver biologie te zijn. Dit klinkt tegenstrijdig want het zijn geen metafysici maar materialisten. Zij zien lichaam en geest als fundamenteel één, je weet wel - 'het' denkt. ‘Wil’ zonder ‘vrij’ maar binnen beperkingen maar weer (enigszins) buiten biologie. Ik weet dat het raar klinkt maar elk denken gebeurt met ideeën. Doch je kan ideeën gebruiken om van de aarde weg te vluchten (Plato) of juist om er stevig aansluiting mee te vinden. Zij praten over het subject en dat is niet de mens van vlees en bloed. Hoewel weer wel, want zij zien dit als samenhangend met het lichamelijk neurobewuste. Komt nog bij dat je de onnodige ingewikkeldheid van die Franse denkers moet weten te appreciëren. Alleen geschikt voor liefhebbers, filosofie liefhebbers.

Maar jij kan mij helpen. Er zijn toch ook wetenschappers die met modellen werken en zo ver van de realiteit verwijderd zijn, snarentheorie bijvoorbeeld. Hoe zien zij hun bezigheden? Deleuze doet iets soortgelijk maar dan binnen de filosofie.
Toch bedankt voor je interesse.

   

Ursula,

Een beetje mager antwoord, het doet mij denken aan een begrip waaraan elders aandacht werd besteed, namelijk contingentie. Dit begrip leidt er toe dat je een wereld kunt bedenken waarin dingen niet bestaan die nu wel bestaan, of dingen bestaan die nu niet bestaan.
Ik meen dat dit begrip geen reële betekenis heeft, want enerzijds kun je dingen die bestaan niet weg denken en anderzijds kun je niet voorspellen welke dingen er in de toekomst gaan komen.
Je kunt er wel creatief mee aan de slag en daar jezelf en anderen gelukkig mee maken en wellicht is het dat waarop je doelt. In die zin is consequent vasthouden aan de realiteit niet zinvol. Je moet roeien met de riemen die je hebt en dat zijn er meer dan je denkt. Ooit gehoord van Johan van Nieuwenhuizen? Die gaf eens bij mijn buurman een boekje uit met de titel "Knoeien met de kiemen die je hebt"
https://images.boekwinkeltjes.nl/large/TeEv7AizSS1meNSpMAkU.jpg
Ik zag dat een Belg daar weer "Boeien met de striemen van de pret" van had gemaakt.
http://lachallemaal.skynetblogs.be/tag/de+oude+degel
Mocht je het idee hebben dat ik uitsluitend in empirische wetenschap geïnteresseerd ben, dan moet ik je dus teleurstellen, of misschien is dat het verkeerde woord. In ieder geval zie ik deze blog met belangstelling tegemoet. Hoe theoretische fysici hun bezigheden zien weet ik niet precies want ik ben er geen. Ik denk echter dat het niet zulke droogstoppels zijn als er misschien gedacht wordt. Het zijn gewoon mensen voor wie niets menselijks vreemd is en voor wie hun lust hun leven is.

   

Contingentie slaat op toeval, op niet noodzakelijkheid. Het denken zoals bij Deleuze ontstaat als een lichaam zich een verhouding aanmeet met ‘de wereld’ en in dat contact ontstaat een specifieke noodzaak door die specifieke relatie. Specifiek voor dat éne subject en die complexe ervaring. Deleuze spreekt niet van ‘de mens’ maar van een ‘krachten of energieveld’ dat een ander ‘krachten of energieveld’ (wereld is een slechte omschrijving) ontmoet. Dit is een noodzakelijke reactie. Onbewust ‘Deep learning’ kan je zeggen. Contingentie heeft hier niets mee te maken. En ik zag jou niet als een droogstoppel.

   

Zou het niet wat zijn om eens beginnen te denken vanuit het besef dat wij eigenlijk apen zijn, mensapen, door klimaat-uitdroging hier en daar tot aapmensen geworden? En dat we tot slot de nakomelingen zijn geworden van een groepje aapmensen waarin het cultuurtje van 'namen voor de dingen' heeft postgevat? Dat heeft tot interessante gevolgen geleid, en uiteindelijk tot ons.
Het nalopen van die lange weg maakt veel duidelijk over hoe wij denken. Bovendien inspireert het ons tot heel bruikbare ideeën.
Weet je wat? Googel het woordje 'humanosofie' , en dan praten we verder.

   

Geen probleem, wat je schrijft is niet vreemd. Had je nog iets over Gilles Deleuze?

   

Al op de eerste pagina van "The Exhausted", (in het Engels, want ondanks 30 jaar Franse vacanties zal ik wel nooit goed leren in het Frans te lezen) moest ik denken aan mijn partner die altijd grote moeite heeft bij het kiezen van een gebakje bij de bakker als die veel te kiezen biedt. Ik herken dit als een optimalisatieprobleem, niet ongelijk aan het "traveling salesman problem", waarbij de ambulante verkoper uit een groot aantal mogelijkheden moet kiezen, niet welk gebakje hij moet nemen, maar welke route.
In beide gevallen zijn de praktische vergelijkingsmogelijkheden te beperkt om tot een juiste conclusie te komen.
Het doel is enerzijds om tot de hoogste staat van verrukking te komen en anderzijds om de laagste staat van afschuw te komen. Ik heb het dan over verrukkelijke gebakjes en afschuwelijke kilometers.
Bij dit soort zaken wil men ook nog wel eens proberen de kool en de geit te sparen. Wanneer de middelen dit toestaan kun je natuurlijk de hele voorraad gebakjes kopen of jezelf bij het reizen geen tijdslimiet op te leggen, maar dit is onpraktisch en oplossingen van optimalisatieproblemen dienen vooral praktisch te zijn.
Morele problemen lijken ook bij uitstek optimalisatieproblemen. Dat zien we nu weer bij het vluchtelingenprobleem. Enerzijds wil je alle vluchtelingen helpen en anderzijds wil je daar zo min mogelijk last van ondervinden, tenminste vanuit het perspectief van de hulpverlener. De laatste heeft ongetwijfeld wel een voorstelling van het gezichtspunt van de vluchteling, maar dat blijft waarschijnlijk beperkt tot het beeld van iemand die hoploos in nood verkeert. Je moet zelf een hulpverlener of een vluchteling zijn om hierover iets met enige mate van zekerheid te kunnen zeggen. Om maar niet te spreken van mensen die noch hulpverlener noch vluchteling zijn. Sommigen van hen zeggen niets en anderen teveel.
Hier is blijkbaar ook weer sprake van de wet van behoud van ellende, die mij tijdens mijn technische werkzaamheden altijd plaagde. Het is nooit goed of het deugt niet. De middelen om tot een ideale oplossing te komen raken altijd uitgeput.
En dat terwijl ik alleen nog maar eerste pagina heb gelezen. Zal het me ooit lukken om het hele boek te lezen?

   

“anderzijds wil je daar zo min mogelijk last van ondervinden”

Dat is nu de illusie bij mensenopvang. De idee dat het geen inzet vergt, dat je propere handen kunt houden, dat het allemaal vanzelf gaat. Vanaf de sofa kijken we naar het beeldscherm en hopen, niet naast mijn deur. Maar we bedriegen ons, opzettelijk uit lafheid. Dit gaat inspanning vragen, er gaan dingen misgaan, veel dingen gaan mislopen en toch zal dit de weg zijn. Het zal geld kosten, er zal opvang ter beschikking moeten komen, er zal van alles moeten gebeuren. En het zal met misverstanden gaan, met onbegrip van iedereen. Niet van ‘hun’ en ‘ons’, er is geen hun en ons. Wij verschillen allemaal van elkaar, mijn buurvrouw is me vreemder dan de Turkse vrouw die ik in het buurthuis zie. Ze zijn me zelfs allemaal vreemd. Vreemdeling is iedereen voor mij.

De vraag is, wat willen we en hoe doen we het? Maar moeite gaat het zeker kosten.

“The Exhausted” schrijf je, wie schreef dit? Of sla ik nu een mal figuur?

   

The Exhausted
Gilles Deleuze and Anthony Uhlmann
SubStance
Vol. 24, No. 3, Issue 78 (1995), pp. 3-28
Published by: University of Wisconsin Press
DOI: 10.2307/3685005
Stable URL: http://www.jstor.org/stable/3685005
Page Count: 26

Het is maar een dun e-boekje, mooi om even in te snuffelen en gratis te downloaden.
Er ligt nog meer Engels van hem op mijn e-boekenplank, maar of ik daar aan toe kom?

   

Bert,

Oogh, dit is een delirium van woorden waarin Deleuze de chaos van Beckett’s ‘The Exhausted’ evoceert door het uitputten van zijn eigen tekst die naar alle kanten uitschiet. Hoe taal overcodeert of soms tekortschiet en dat dan in zijn eigen tekst laat gebeuren. Ben je een liefhebber van Samuel Beckett want als je de originele tekst niet gelezen hebt is hier geen doorkomen aan denk ik. Ik kende deze tekst niet en dit interesseert me niet zo van Deleuze. Ik zou zeggen, veel moed. Zelf zou ik na vijf bladzijden stoppen, en jij?

Toch mooi dat je iets van hem opzoekt. Hij heeft ook o.a. over Kafka en Proust geschreven.

   

De wereld op zijn kop levert mogelijk geheime beelden op van zaken die eerst transparant leken. Ik keek net vluchtig naar Paul Frissen bij Boeken van Wim Brands. Is transparantie of geheimnis zinvoller in een staat, een onzinnige vraag waar elke focus dreigt te verzanden in flauwekul omdat het in abstracto niet te zeggen valt.

Er bleef echter 1 zin van hem bij me hangen, ik ken zijn contekst niet maar het was een zin die er bij me insloeg: leven is meedelen.
Ja nu weet ik het weer, zijn standpunt was dat we de hele dag alles maar mee moeten delen aan elkaar op Fb en op twitter. Het zijn arrogante gezichtspunten voor iemand die zelf op de tv zijn woordje komt doen. Maar los van Paul Frissen is het een mooie zin om op te reflecteren, zeker ook in verband met Gilles Deleuze. Want meedelen heeft eigenlijk alleen maar zin als je op zijn minst zo nu en dan iets nieuwes of verfrissend hebt in te bregen.

We denken hardop en zijn geneigd dat meedelen te noemen. Niet zozeer opdat een ander ons op andere gedachten kan brengen maar meer om al sprekend je gedachten wat te ordenen en te bezien of ze op een nader dezelfde impact hebben als op jezelf. Het is de methode Deleuze die op deze manier het nieuwe in het vertrouwde post moderniseert.

Maar al reflecterend kom ik toch eerder op leven als mee delen. Leven dat noodakelijk gedeeld moet worden , wil het leven blijven en niet een te vroege dood sterven of niet te zorgen voor nageslacht zodat het leven doorgedeeld kan worden.

In leven zit altijd het element delen verscholen, het leven op zich wordt gedeeld opdat het kan leven.

Zo wil ik best mijn elektrische deken met je delen/geven, Ursula, omdat ik hem zelf niet meer wil wegens haar brandgevaarlijkheid. Maar mocht je stroom en interesse hebben, deel ik hem graag met je mee.

   

Wies,

Jij deugniet! Jij wil me best je elektrische deken delen omdat jij hem meer niet moet wegens brandgevaarlijkheid. Wat moet ik hiervan denken?

Geven en de gift is zeker iets wat Deleuze interesseert. Vooral de vraag wat er gegeven wordt in het geven. Niet letterlijk ‘wat’ – een zak pepernoten bijvoorbeeld – maar wat de onderliggende gift is in het geven zonder dat de gever het zelf weet. Een beetje zoals bij jouw dekentje – trouwens is het een tweepersoonsdekentje want mijne man … ‘Logique du sens’ heet een boek van Deleuze en wat hij daarin uitwerkt kan je verbinden met de logica van de gift op onbewust niveau. Hoewel, hij zal liever spreken van het lichamelijk bewuste dat je iets doet doen, bijvoorbeeld iets geven. ‘Het’ geeft wat jij in je gift geeft. Welke ‘zin’ spreekt er mee in elke zin die we uitspreken of in alles wat we doen is zijn aandachtspunt.

Dus dat leven geven is heb je goed gezien.

Heb je een kwaliteitscertificaat bij je dekentje?

   

Bert en Ursula, of Ursula en Bert.

Jullie wilden we in gezamenlijkheid nog even aanspreken. Nou “even”? Het heeft nogal wat hoofdbrekens gekost om e.e.a. op één lijn te krijgen en in eenzelfde invalshoek te proppen. Ursula met haar post-fenomenologie, en haar Spinozistisch angehauchte Deleuze. En Bert met Codd en dingen als Feynman diagrammen.
Hoe krijg je zoiets gerijmd?
Nou, vanuit de Fenomenologie. Je hebt hier te maken met forumleden die verschillend in de wereld staan. Die er wereldbeelden op nahouden die nogal met elkaar lijken te vloeken. Maar die met elkaar door de bocht kunnen omdat hun benaderingen betrekking hebben op die “ene” wereld. Wij hebben ons de moeite getroost ons in te leven in die - toch wel - verschillende wereldbeelden. Andries is in de huid gekropen van Bert Morriën. Steven Wende heeft - zo nu en dan knarsetandend - geprobeerd zich de wereld van Deleuze toe te eigenen. Daartoe heeft hij zich een boek aangeschaft van een zekere Peter de Graeve met de titel “Gilles Deleuze en het materialisme”.

(Zie ter kennismaking:
https://www.youtube.com/watch?v=HL3nnz9vLpY
en
http://www.janvanduppen.be/?p=1857)

Dat leek hem een aardig compromis. B.v. omdat Bert zich ook nog wel eens doet kennen als een materialist die er niet voor terugschrikt om materie met “geestelijke” hoedanigheden uit te rusten.
Maar De Graeve citeert ook Spinoza zo’n 40 keer. Sterker: hij wijdt een heel hoofdstuk van meer dan 50 pagina’s aan deze Nederlander. Dus? Ursula?

Wat heeft die man toch tegen dat begrip “transcendentie”? Omdat het op Plato terugvoert? Da’s geen geldige reden. Bovendien zou je dat begrip ook altijd hoeven te gebruiken in al z’n gezwollenheid. Waarom heet ’t niet gewoonweg “te boven komen”? Je kunt toch Eenheid in Verscheidenheid zien? En je kunt in de alledag toch ook “boven” partijen staan?
Maar nee, maar nee. Het Transcendente moet in zijn Geheel worden afgezworen. En dat begint al met het uitbannen van Plato. En ja hoor, Nietzsche is een fellow-traveler. Die had ook al gezegd dat het filosofische denken ten gronde ging aan één illusie, namelijk de Transcendentie.
“In haar drang om te ontsnappen aan de onzekerheid, aan de verwardheid en aan de talloze dubbelheden van de existentie, creëert de transcendentie een tweede, “hoger” plan, dat aan het Zijn een aparte realiteit toekent, waar het gewriemel van de illusies op het eerste, lagere plan is lamgelegd. De belangrijkste werking van de transcendentie bestaat erin de werkelijkheid buiten werking te stellen.”
Dat zegt en schrijft De Graeve. Om het vervolgens nog eens kracht bij te zetten met niemand minder dan Baudrillard. Dan zou het gaan om een lock-out van de simulacra, die het gevaar in zich draagt uit te lopen op een zuiver Zijn, een eeuwig, onveranderlijk Gebeuren. Zou die Baudrillard ooit wel ’s gehoord hebben van de taalfilosofie, van de semiotisch Peirce en van de illocutieven van Searle? Zo ja, dan zou hij hebben kunnen weten dat er verscheidenheid zat is. Wat nou “lock out”?

Je kunt ergens “in” zitten. Tunnelvisie? In een fuik zwemmen? Maar er bestaat toch altijd de mogelijkheid om een stap terug te doen? Afstand te nemen? Een hei-sessie, a.h.w.. En daarmee ’s eventjes na te denken? Eventjes plaats-rust. Met dit soort wendingen bekeert men zich toch niet tot die verfoeilijke Plato? De waan van de dag en de contemplatie zou men toch gewoonweg gedoseerd kunnen gebruiken? Doseer “handen uit de mouwen!” en reflectie op een gezonde wijze. Of op een persoonlijke wijze. En persoonlijke variatie is er meer dan genoeg. Kijk maar eens naar al die wereldbeelden en al die homo’s.

Deleuze noemt Spinoza de prins der filosofen. Toe maar.
En later licht hij toe. “Spinoza ontsnapt aan de vereenzaming doordat hij de oneindige veelheid als eenheid denkt. De formule van het Spinozisme luidt: de eenheid van de veelheid is de oneindigheid. Die formule maakt van Spinoza de ontdekker (toe-maar-2; SW) van het immanentieplan. Hij radicaliseert of, beter, actualiseert daarmee de westerse filosofie. Hij transformeert het westerse idealisme in een “materialisme” (de materie van het denken, de materie van het lichaam).”

Ja maar, ja maar, wat zeiden we zelf? “Eenheid in verscheidenheid.” (Verspreid verbonden?) Bovendien hebben we hier te maken met taal. Zoals wel ’s te berde is gebracht door en in verband met ene Frege. Een Begrip bestaat bij de gratie van variatie. Een Begrip “dekt” variatie, d.w.z. een diversiteit aan smaken (ungesättigt; dus oneindig?). Anders zou een “Begrip” nooit deel van leven hebben kunnen hebben. Ja, ja: twee keer “hebben”.
Immanentie en transcendentie zijn dus ook op elkaar aangewezen. Een siamese tweeling. “Ik ben niet deze. Ik ben het Al.” Deze Ene roept het Al op. En het Al veronderstelt deze en gene (ditje en datjes?). Worstelen alle wijsgeren met dat eenvoudige principe van “op elkaar aangewezen zijn”. Bij Hegel - die nogal ingewikkeld heet te zijn - mochten we die strapatsen ook al ’s menen te mogen constateren.

Ontdekker? We hebben wel ’s woorden gewijd aan het onderscheid ontdekking-uitvinding (ook alhier; Schepping). Iets wat “ontdekt” wordt is er altijd al geweest. Terwijl een uitvinding gemaakt of geconstrueerd is. “Geschapen”?
Maar dat een “plan” ontdekt kan worden?
Wat moet je je daarbij voorstellen?
Nou, het zou een plot kunnen zijn. En een gewiekste plot zou natuurlijk exploiteerbaar kunnen zijn in ons pakket CADW (Computer Assisted Detective Writing). Wij stoppen het er in; u - als lezer of filmkijker - mag proberen het te ontwarren of te “ontdekken”. Verder heb je natuurlijk ook nog de complottheorieën.
Maar een “immanentieplan” ontdekken?
De meeste ontdekkingen zijn gesigneerd. Naam en datum en plaats. Is het door Spinoza ontdekte immanentieplan ook van dit soort gegevens voorzien? En hoe mag de Naam dan wel heten?

We ploeterden nog een end voort in genoemd boekwerk. Dat viel allemaal niet mee. Een paar maal is het geschrift in een hoek van de kamer beland. Ook is het nog een keer van de traptreden weten af te kukelen. Wat een belabberd geschrift. Hoe haalt iemand het - godverdomme - in z’n godvergeten hasses om zulke teksten aan papier toe te vertrouwen? En waar haalt een uitgever (Klement) het lef vandaan zulke teksten aan de man te brengen? Niemand krijgt ’t trouwens van ons te lezen. Men zou ’s kunnen denken. Denken? Nee! Weten! Want het prutsding is gehavend uit de strijd gekomen. O, we hebben het meerdere malen uit de kamerhoeken en vanonder de traptreden weer opgevist. Om het nogmaals te proberen. Maar het gedrocht heeft gewonnen.
We hadden het dadelijk kunnen weten. Want al vroeg in de bladzijden struikelden we over een zin die overduidelijk van zins was om als mooischrijverij te boek te gaan staan.
“Het materialisme was een zwakke kracht die de dauw van de moraal nodig had om niet ter plekke uit te drogen en te verpulveren.”
En een volgende.
“De “plooi” is, letterlijk, het in-elkaar-verweven-zijn (Prachtig, die “letterlijke” streepjes tussen de woorden. Dat is letterlijk de daad bij het woord voegen; SW) van de krachtlijnen immanentie en transcendentie, materialisme en idealisme, toeval en noodzaak. In dat opzicht leven wij in een plooi van de wereldgeschiedenis: wat platonisme, atomisme en stoïcisme op het getouw hebben gezet, vormt de schering en inslag van mijn wereld - ook al beschouw ik ze niet langer als aparte draadjes.”
Getver? Of juist mooi?
Het meest opvallende in dat snertverhaal is toch wel dat de passages, waar de regels ons en elkaar in crescendo ademloos met pulp volpompen en opblazen, nu juist gewijd zijn aan onze “eigen” Spinoza. Bijna 20 % van de tekst is behept met ons nationale juweeltje. Hoewel Nietzsche ook niet kwaad uit de bus komt. (“Toon mij de laatste mens”?)

Ahum, ahum, zo vloekt het nog een tijdje door. Op dit moment zitten we verstrikt in het begrip “plooi”, of “het plooien”. De pagina’s rijzen de pan uit.
En wij denken dat de Coddiaanse Bert Morriën het wel eens met ons eens kunnen zijn. Maar zeker weten?
Trouwens, beste Bert, de door jou gegeven suggesties hadden een spin-off. Ze hebben geleid tot naspeuringen. De zoek- of dwaalwegen hebben geleid naar een document van eigen makelij. Het heet “De Taxonoom”. De schrijver probeert aldaar in de huid te kruipen van een systematisch denker. Het verhaal is op dit forum nog niet aan de orde geweest. Het bevindt zich, met z’n 80 A-viertjes, trouwens nog steeds in het stadium van Statu Nascendi. Maar daar gaat ’t eventjes niet om; ’t gaat er om dat we Van Bert de impuls hebben mogen krijgen om ermee verder te gaan.

   

Waw, Steven, Peter De Graeve aangeschaft. Mooi, ik hoop dat het je bevalt? Zelf lees ik weinig secundaire literatuur, ik hou het bij de originelen. Voor je het weet zit je met de secundaire op een zijweg en weet je het niet meer. Maar bij De Graeve is dat anders, die kent zijn pappenheimers.

“Wat heeft die man toch tegen dat begrip “transcendentie”?”
Niets! Gewoon en duidelijk niets. Of toch niets tegen de gereedschappen van de Descartianen en de Kantianen. Wel hun opstijgen naar de hemel om afstand van de aarde – Immanentie – te nemen en zich tegen het aardse af te zetten. Deleuze noemt zich soms een transcendent-empirist.

“In haar drang om te ontsnappen aan de onzekerheid…”
Mooi voorbeeld van het construeren van de ideeën-spookwereld. Goed dat je dat aanhaalt want dat is de inzet van Nietzsche, Spinoza en Deleuze om van de spookstad af te dalen terug naar de aarde. Niks mis met ‘Idee’, ‘Identiteit’, ‘Essentie’…, die begrippen worden alleen anders ingezet.

“Zou die Baudrillard ooit wel ’s gehoord hebben van de taalfilosofie, van de semiotisch Peirce en van de illocutieven van Searle?” Natuurlijk, dat kent die man vanbuiten. Nu is Baudrillard wel de extreemste in het blijven doordenken van het immanente uitgangspunt. Dat is ook het enige interessante bij hem.

“men zou toch gewoonweg gedoseerd kunnen gebruiken?”
Ja, maar dat doen de jongens die jij opsomt al uitvoerig. Alleen, zegt Deleuze, blijven zij in die beweging om het denken in te sluiten, om het af te bakenen naar bijvoorbeeld wetenschappelijke kennis of, in het dagelijkse leven in doxa. Niks mis met wetenschappelijke kennis, we sturen zelfs een satelliet naar Mars, prachtig toch. En doxa doet het leven gesmeerd lopen. Maar dat is geen Denken met hoofd met hoofdletter D.

Oei, ik type mijn tekst terwijl ik tegelijk je tekst doorneem en de toon verandert. Mijn aanzet ‘Mooi, ik hoop dat het je bevalt?’ wordt al beantwoord.

“Spinoza ontsnapt aan de vereenzaming doordat hij de oneindige veelheid als eenheid denkt. De formule van het Spinozisme luidt: de eenheid van de veelheid is de oneindigheid. Die formule maakt van Spinoza de ontdekker van het immanentieplan. Hij radicaliseert of, beter, actualiseert daarmee de westerse filosofie. Hij transformeert het westerse idealisme in een “materialisme” (de materie van het denken, de materie van het lichaam).”
Prachtig, je laat mijn hartje sneller kloppen Steven. Inderdaad, Benedictus (Ik mag hem zo noemen) denkt weg van God, weg van eender welke begronding die van ‘buiten’ komt om aan te sluiten bij de affecten van het lichaam. Wat dat laatste is zal ik misschien een volgende keer uitleggen, maar beter is het mijn geliefde zelf te lezen. Als je hem kan lezen begin ik me af te vragen?

“Anders zou een “Begrip” nooit deel van leven hebben kunnen hebben. Ja, ja: twee keer “hebben”.
Immanentie en transcendentie zijn dus ook op elkaar aangewezen. Een siamese tweeling.”
Zeer mooi gezien! Zij horen inderdaad samen, dat zegt Deleuze en consorten ook. Als anderen dat ook zeggen zijn het bondgenoten in het immanentiedenken. Maar gebruiken ze het om het denken alleen maar terug te brengen naar het reeds gekende, naar de doxa, naar het gewone praten over koetjes en kalfjes waar geen Denken (let op D) aan te pas komt? Dan kunnen ze de boom in.

“Is het door Spinoza ontdekte immanentieplan ook van dit soort gegevens voorzien? En hoe mag de Naam dan wel heten?”
De Ethica, zijn boek, ergens 1678. Maar heb jij ogen om te zien wat er staat en heb jij oren om te horen wat het zegt? Het is geen symbool van Mendeljev dat je even kan opzoeken maar een filosofie die een standpunt in het Denken neemt. Jazeker!

Oei, wat irriteert je dat het mooie boek de hele woonkamer is rondgevlogen? Hopelijk vielen er geen gewonden! Steven toch, die emotie en de affecten die daarmee gepaard gaan, nou daar zou Spinoza iets moois kunnen over zeggen.

“De “plooi” is, letterlijk, het in-elkaar-verweven-zijn van de krachtlijnen immanentie en transcendentie, materialisme en idealisme, toeval en noodzaak. In dat opzicht leven wij in een plooi van de wereldgeschiedenis: wat platonisme, atomisme en stoïcisme op het getouw hebben gezet, vormt de schering en inslag van mijn wereld - ook al beschouw ik ze niet langer als aparte draadjes.”
Tja, als je dit niet begrijpt lijkt dat onzin. En dan ergeren je de Stoïcijnen en denkers die in hun spoor blijven denken. Spijtig maar voorspelbaar zou ik zeggen. En het spijt me echt, zeker voor het boek. Het omslag met de foto van Gilles is toch niet gekreukt!

Ja Steven, dit is een andere kamer in het huis van de filosofie. Je kan ook pas iets zien als je de coördinaten waarbinnen iets wordt uitgezet volgt en meedenkend aanneemt. Vervolgens kan je nog zeggen: ‘Dit is geen spek naar mijn bek!’ Maar je kan blijkbaar alleen tegendenken, spijtig om de rijkdom die verloren gaat.

"When you explain a why, you have to be in some framework that allows something to be true." Zei Richard Feynman eens tegen een interviewer die hem maar niet begreep en dat geldt zeker in filosofie. Daarom verstaan de Angelsaksische taalanalytische filosofen iemand als Martin Heidegger niet. Zij hebben echt geen idee waarover die het heeft, een beetje zoals jij aangeeft Spinoza en Deleuze helemaal niet in je ‘framework’ te kunnen voegen.
En maar goed ook! Want meestal betekent dat toch maar dat iemand hetgeen hij niet kent aanpast aan wat hij wel kent en dus dat andere nog niet begrijpt. Het zou alleen een Steven/Spinoza light worden en daar zit niemand op te wachten.

Spijtig maar niet getreurd. Dat is de ‘fortuin’ zou Spinoza zeggen, de schat.

   

Bedankt voor je snelle en snedige reactie, Ursula. Wij doen er wat langer over - vanwege het terugzoeken in boeken die nog aangeschaft moesten worden. Maar als we die geschriften van Deleuze en consorten lezen dan bekruipen ons - kortweg - een tweetal opwellingen.
1. Een gevoel van: dat kunnen wij ook wel. Een scheet hier en een scheet daar. Bovendien veroorlooft die Peter de Graeve zich ook "literaire" passages die mooi of esthetisch moeten blijken te lijken. Maar het helemaal niet zijn. Bijvoorbeeld als hij Newton naspeelt, als die een appel ziet vallen.
2. Het weerwoord van een verstokte systematicus, in wiens huid wij fenomenologisch waren gekropen, en die wij gestalte probeerden en proberen te geven met het verhaal "De Taxonoom".
Waarvan hieronder een kleine voorproeve; om e.e.a. handen en voeten te geven.

De taxonoom.

Minstens drie dagen in de week, van acht tot half twaalf, van half één tot vijf breng ik mijn tijd door in de bibliotheek - de bibliotheek van de academie. Maar ’s avonds na werktijd zit ik er ook vaak. Onder de middag tracteer ik me op een uitgebreide lunch in het nabijgelegen restaurant - meer een kantine - van de academie. Ze rekenen daar uiterst redelijke prijzen. Je kunt het er zelf niet voor maken, hoor ik mensen bij de maaltijd naast me zeggen; mensen die zelf niet in de bibliotheek gaan zitten, omdat het vaak sloebers, zwervers of landlopers zijn. Maar het voedsel smaakt prima, meer dan prima.
Na het eten keer ik terug naar de UB. Daar kennen ze me, ze: het personeel bedoel ik. Net als ‘s ochtends kies ik m’n vaste zitplaats aan de brede, eikenhouten tafel waar twaalf gestoffeerde stoelen omheen staan. Die stoelen staan alleen in de lengte van de brede tafel. Er zouden aan de twee tafelhoofden ook nog wel twee stoelen zijn aan te schuiven, met gemak maar liefst. Dan zouden er zestien stoelen om die brede en lange eikenhouten tafel hebben gestaan. Maar, om redenen die mij onbekend zijn, zijn die vier extra stoelen nagelaten. En eigenlijk kan ik het ook wel vatten. Want die twaalf zijn al nauwelijks bezet. Er zitten hooguit vier/vijf mensen. Zij, de biologe, met een pinnig, intellectueel brilletje. Hij, die iets met theologie oid doet, met een veel te lange sik en een keppeltje op z’n kruin. Dan een jongmens, dat altijd met atlassen in de weer is, die hij breed uitspreidt, breeduit met de vinger nawijst en die vervolgens aantekeningen maakt in een blocnote. Er is nog een vaste, maar die kan ik nog niet zo goed thuisbrengen en dus ook niet beschrijven. En verder heb je natuurlijk het variabele volk, maar dat is er maar erg weinig. Sporadisch ... zeg maar.
Ikzelf neem altijd plaats aan de rechter zijde in de rechter hoek, ter linker zijde één stoel vrijlatend. Zodat daar niemand gaat zitten. Hetgeen ook nimmer gebeurd is. Oh, wacht, oh, wacht. Ik maak een fout, een foutje. ’t Is wel eens gebeurd. Maar dat was meer een annekedote, een geintje, een mop. Iets om op terug te komen. Nu dus niet, maar later. Oh, wacht, oh, wacht. Er speelde zich nog een andere, niet voorziene, gebeurtenis af. Ook daar ga ik nu niet van reppen. Ik bewaar ‘m voor later, voor hetzelfde moment als wanneer ik terugkom op de anekdote.
Eerst maar ’s serieus.

Wat doe ik daar in die bibliotheek?
Ik verzamel, ik ben een verzamelaar.
Wat mag ik dan wel niet allemaal verzamelen? Postzegels, suikerzakjes? Natuurlijk niet, dat haalt niets uit in een bibliotheek. Postzegels en suikerzakjes zijn daar niet voorradig. Als je wat betreft die postzegels zelfstandig te werk zou willen gaan dan kun je b.v. een correspondentennetwerk opzetten. Met het verzoek aan de agenten om jou brieven te sturen. De inhoud van die brieven kan van alles zijn - dat maakt niet uit. Het gaat jou enkel om die los te weken zegels.
In het geval van suikerzakjes kun je je gading halen bij cafés of restaurants. ’t Liefst smaakt de koffie goed, maar dat is niet de hoofdzaak. Jouw invalshoek is dat zakje.
Dit is de min of meer rechtstreekse aanpak. Maar er zijn ook andere methoden van werken beschikbaar. Er bestaan beurzen. Daar kunnen verzamelaars van een bepaald item (een postzegel, een suikerzakje) elkaar ontmoeten en met elkaar ruilen. En natuurlijk heb je tegenwoordig ook electronische beurzen. O, en er zijn ook nog de gewone winkels en de rommelmarkten. Wat er allemaal wel niet gesnuisterd, gekocht en geruild kan worden, het steekt niet nauw. Snuisterijen varen tegenwoordig trouwens onder een andere titel; ze heten brocantica of gadgets of wannahaves.

Ik ben een soort vrijgestelde. Ik ben uitgerust met een kleine erfenis. Met dat geld pleeg ik beleggingen. Dat gaat me goed af, omdat ik een uitgelezen neus voor de beurs heb. Ik verzamel - by-the-way - ook beurskoersen. Ik leef niet in weelde, dat niet. Maar ik kan mijn bezigheden bekostigen, en dat is voor mij meer dan voldoende. Als ingeschreven lid van de universiteit buurt ik bij diverse faculteiten en/of vakgroepen. Als hoofdingangen heb ik gaandeweg mijn zinnen gezet op de Centrale Interfaculteit, de Automatisering en de Wiskunde. Die sluiten het effectiefst (maar ook het efficiënst) aan op mijn formele invalshoek. Die formele aanpak mag echter niet in het luchtledige blijven hangen. Ze moeten vlees&bloed en body krijgen. Die haal ik weg bij de zij-ingangen, zijnde de andere faculteiten en/of vakgroepen. Het mag Economie zijn. Biologie. Psychologie. Medicijnen. Natuurkunde. Werktuigbouwkunde. Zelfs Sociologie of Antropologie. Ook de juristerij is een dankbare zij-ingang geworden.
Want overal wordt wel ingedeeld, geclassificeerd, gegroepeerd, geclusterd ewdmz.
Ja, en nu kom ik tot een naderer specificatie van mijn missie. Ik verzamel namelijk geen collector-items, snuisterijen, postzegels, dankwoorden of suikerzakjes. Nee, ik verzamel verzamelingen.
Die verzameling van verzamelingen is een uiterst bizondere verzameling.
Waarom?
Dat zal ik uitleggen.
Kijk, de verzameling postzegels is zelf geen postzegel. Ook de verzameling suikerzakjes is zelf geen suikerzakje. De verzameling munten is zelf geen munt. De verzameling snuisterijen is zelf geen snuisterij. De verzameling Dankwoorden is zelf geen Dankwoord. Maar de Verzameling verzamelingen is zelf wel weer een verzameling. Ik ken geen enkele andere verzameling die zichzelf op zodanige wijze omarmt. Vandaar dat ik me allengs het onderzoek steeds meer ben gaan richten op die bizondere verzameling. Zonder daarbij de feitelijkheden - mijn zij-ingangen - te veronachtzamen.
Veronachtzamen?
Juist niet. Ik ben er zelfs mee begonnen. Het was de start. Het viel me op dat er altijd en overal veel wordt ingedeeld. Na veel gewroet moet ik toegeven en bekennen dat dat zo is, dat dat zo was, en dat dat ook zo zal blijven. Het ganse Leven is eigenlijk niets anders dan Indelen. Naar tijd, naar plaats, naar hoedanigheid, naar.... Zou er een metafysica van het Leven moeten worden aangewezen dan zou ik onmiddellijk voor het Indelen kiezen. Ik denk dat ik daar een warm pleitbezorger van zou kunnen zijn. Hoewel ik, net als vele anderen, een broertje dood heb aan de metafysica, zou ik het aan het Indelen van ganser harte willen gunnen.

Ik heb gedurende mijn werkzaamheden perioden gekend van neerslachtigheden, van depressiviteit, van “ach, waar ben ik eigenlijk mee bezig”. Maar nog niet zo lang geleden kreeg ik plots weer een impuls, weer een prikkel. Dat was n.a.v. een boekwerk van zekere Eco “De betovering van lijsten”. Stel dat ik lijsten zou verzamelen, dan is de opsomming van die lijsten zelf ook weer een lijst. Dus ook de lijst omarmt zichzelf. Wat dat betreft lopen lijsten en verzamelingen gelijk op. Mijn hierboven gemaakte opmerking “ik ken geen enkele andere ...” dient te worden herzien.
Maar als ie één keer is herzien waarom zou het geen tweede, derde ... enzovoort keer kunnen gebeuren?
Je hebt b.v. wetten. Die komen tot stand. Wie of wat regelt die totstandkoming? Dat doet een Wet. Dus de wet van de wetten is zelf ook een wet.
Bij regels?
Van hetzelfde laken een pak. Datgene wat de regels beregeld is zelf ook een regel. De regelmaat wordt geleid door regels, die zelf ook aan regels onderhevig zijn. Wie weet, zit daar nog wel weer een laag boven. En daarboven ...
Het denken?
Dan gaat ’t over gedachten. Ieder mens heeft wel ’s gedachten. De één misschien wat meer dan de ander, maar dat mag niets uitmaken. Dat maakt in zoverre iets uit dat er wel ’s nagedacht kan worden over “het hebben van gedachten”. En die overpeinzingen? Ja, dat zijn eveneens gedachten. Wie weet, zit daar nog wel weer een laag boven. En daarboven ...
In elk geval: de gedachten over het Denken horen zelf ook tot de verzameling gedachten.
Meningen?
Er is in het huidige tijdsgewricht veel te doen over meningsuiting, vooral over de vrijheid daarvan. Artikel 7 van de grondwet doet daarover uitspraken. Maar dat artikel zelf is natuurlijk ook een mening, waarover de meningen kunnen verschillen. Bovendien is er in de grondwet nog een eerste artikel dat meent discriminatie te moeten verbieden. Artikel 7 en artikel 1 liggen dus in een spanningsveld, zou je kunnen menen.

Deze uitloper of uitglijder komt op het conto van Eco, die mij te hulp schoot bij mijn taxonomische verzamelingen. Die Eco komt verderop - wanneer het mij past - nog wel wat uitgebreider aan bod.
Eerst terug naar het prille begin, naar het punt waarop dat idee van die verzamelingen post vatte en - later - wortel schoot. Terug naar de feitelijkheden.
Het eerste feit van die feitelijkheden was mijn bestekla.
Echt waar, mijn bestekla.
Ik zocht een theelepeltje om in m’n koffie te kunnen roeren, liep naar de keuken en trok boven het eerste keukenkastje de bovenste la open. Voorin - als in een wieg - lag het kleine grut, waaronder de theelepeltjes.
Welnu, zo’n bak is een uitgelezen voorbeeld van een taxonomie. Een vak voor de opscheplepels, een vak voor de vorken, eventueel onderverdeeld in klein en groot. Idem dito voor messen en lepels. Vooraan de taartvorkjes, de theelepeltjes en de eierlepeltjes. Goed, de ene bak mag iets verschillen van de andere, maar het principe mag duidelijk zijn.
Toen, ja toen kwam dat prille idee van indeelmatige taxonomie in mij op. Zo is het a.h.w. begonnen, en zo heeft het wortel geschoten - zoals ik dat hierboven zo fraai uitdrukte. O, en ik ben heel ver gekomen. Totdat ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zag (bomen en bos? Vasthouden!). Eco wist mij uit het verdwaalde bos te ontzetten.
Wat leerde mij die besteklade? Die besteklade schreef mij voor dat ik een saillant, houtsnijdend en steekhoudend onderscheid diende te treffen. Het maken van dat soort onderscheiden is erg belangrijk in het leven. Vooral als het om indelen gaat. Het ganse Leuven is immers Indeulen, zo sprak ik hierboven met mezelf af. We moeten, als mensen van de Mensheid, proberen om de Jaren des Onderscheids te bereiken.
Wat is het onderscheid dat ik op het oog heb? Dat is het onderscheid tussen rubriceren en sorteren. Die zijn niet van hetzelfde laken een pak. Want rubriceren gaat aan sorteren vooraf. Eerst heb je rubriceren en pas daarna sorteren. Over de compartimentalisering van de besteklade moet worden nagedacht. Als ie ‘r eenmaal is - en tegenwoordig krijg je ‘m vanuit de winkel gewoonweg voorgeschoteld - dan noopt ie niet tot rubriceren, maar tot alledaags sorteren. In plaats van sorteren mag je ook spreken van toedelen of toewijzen. “Dit hoort hier, en dat hoort daar.”
Je mag ’t ook wat algemener uitdrukken. In die algemene zin vertegenwoordigt de rubriceerder het denkwerk; hij schept, hij concipieert, hij is de architect. De sorteerder is de toepasser, de gebruiker. De sorteerder doet in feite het “slaafse”, het “domme” werk. Tussen die twee kun je nog een derde rol, een soort tussenstation, ontwaren. De uitvoerder, de engineer. Die derde moet het concept van de architect onverlet laten - zo veel als mogelijk - maar er toch voor zorgen dat de beloofde functionaliteit, in de richting van de gemakzucht van de domslaafs toepassende gebruiker, overeind blijft. De architect kan wel een pracht van een besteklade bedenken, maar als dat ding niet in staat blijkt om messen, vorken, lepels ewdmz te huisvesten dan koopt de doorsnee-gebruiker daar niets voor. ’t Liefst lopen architect en engineer hand in hand, dus gelijk-op. Maar ’t kan wel ’s voorkomen dat ze bonje krijgen.
Het gewone, alledaagse sorteren betrekt zich doorgaans op tastbare dingen. Bijvoorbeeld:

"Een naaidoosje van naaitasje heeft iedereen wel in huis. Maar is met naald en draad werken jouw hobby, dan krijgt de naaidoos extra veel waarde. Ik ben op zoek gegaan naar enkele originele ideeën voor een naaidoos (naaimand) voor alle klosjes, knoopjes, garens, spelden, lintjes, bandjes, naalden, enz.. …………. Maak je eigen keuze."
(Zomaar)

Buiten klosjes, knoopjes, spelden heb je ook schroeven in maten en soorten, kopschroeven, spijkers etc. Daar zijn boxen voor. Hamers, beitels, vijlen etc.? De gereedschapskist zegt hoe ze geplaatst dienen te worden. Paperclipsen en nietjes en punaises etc.? De besteklade van het bureau schrijft voor waar ze moeten liggen.
Waar doe je de postzegels in?
Als grootzegelbewaarder stop je die in een album.
Zoals je de gereedschapskist als de drager van hamers, tangen en schroevendraaiers kunt beschouwen, zoals je de besteklade als de drager van messen, vorken en lepels kunt beschouwen, zo kun je het album beschouwen als drager van postzegels; maar ook van suikerzakjes, ansichten en nog veel meer.
Er is veel over nagedacht, over die albums. Door ontwerpers, door de architecten? Het productaanbod is ook breed, zeer breed. De firma Lindner heeft er honderden in de aanbieding. Je kunt te kust en te keur. Maar pas op, pas op ... blijf door de bomen het bos in de gaten houden. Anders zou je verzeild kunnen raken in een klasse of categorie van een andere indeling. Een indeling die zich siert met de naam DSM. Je bent nog niet jarig als je verstrikt raakt in de tentakels van dat gedrocht. Hoe zou je in godsnaam de verknipten willen plaatsen in een verknipt systeem? Of zouden de lieden die verzeild raken in dat zotte DSM juist door die verzeiling verknipt raken?
Tastbare dingen, daar had ik het net over. Die dingen zijn te verzamelen in ... Dragers, noemde ik die dingen. Gereedschapskist, naaimandje, besteklade, album. Maar “drager”, is dat wel zo gelukkig gekozen? Zou je niet beter kunnen spreken van een opbergsysteem? Jawel, hè!

"Onder de verzamelnaam opbergsystemen kan alles worden geplaatst! Wij beginnen met de meest essentiële, de stellingen waarin diverse producten kunnen worden opgeslagen.
Praten wij over dossiers, ordners en dozen zijn er twee opbergsystemen, de houten stellingen en de metalen stellingen. Allebei van goede kwaliteit, de metalen met als extra de grotere diepte en grotere last per niveau. Prijstechnisch zijn de verschillen niet groot.

Technische bedrijven praten heel anders over opbergsystemen, zij hebben behoefte aan vakken met verdelingen en bakken, uitneembaar of vast. Ook hier speelt de last per niveau een rol. Voor deze doelgroep bieden wij de Metalsystem verzinkte legbordstellingen Super123 of Unirack.
Grote zaken vragen grote rekken! Wij praten over pallets in allerlei maten en vormen. Palletstellingen als opbergsystemen zijn er in diverse uitvoeringen. De traditionele palletstelling bestaande uit staanders met de bijbehorende draagkracht en liggers met een gevraagde last per niveau. Daarnaast palletstellingen met legborden, diepteliggers, vatenliggers, platenliggers, enz.
Inrijstellingen zijn palletstellingen in de diepte, waarbij de opslagcapaciteit enorm kan worden vergroot.

Doorrolstellingen zijn het summum van de opbergsystemen! Pallets die vooraan worden geladen en naar achteren gedrukt en weer aan de voorkant worden uitgehaald, zonder een lange gang te hoeven inrijden.
Draagarmstelling als opbergsysteem voor allerhande materiaal, pakketten hout, metalen en kunststof buizen en strips, plaatmateriaal, e.a. Ook hier geldt de hoogte, breedte, diepte en last per arm die telt en tot een passende aanbieding leidt.
Staat u voor een verandering in uw magazijn, vul dan het contactformulier in en wij nemen contact met u op."

Zie je wel, zie je wel. “Onder de verzamelnaam opbergsystemen kan alles worden geplaatst!” Het opbergsysteem is dus een verzamelnaam, of - wat je ook wel ’s hoort - een “containerbegrip”. Daar was ik nou juist mee bezig, met verzamelingen. Het komt dus prima uit, een schot in de roos.
D’r blijkt ook een soort omarming in die opbergsystemen te zitten. Want dossiers, ordners en dozen zijn zelf ook al opbergsystemen. En over “omarming” was door mij ook al het één en ander gezegd. Ik wil maar zeggen.
De opbergsystemen - de schappen, de kasten, de laden, de mappen, de stellingen, de vakken, de rekken, de koffers, de plunjezakken, de bundels etc. - vormen in optima forma een taxonomie. Waarbij gezegd moet worden dat ze hun eigen soort indelen. Wat die soorten zelf taxonomisch weten in te delen is nog niet aan de orde. Dat de besteklade zich over messen en vorken ontfermt, soit. Dat de gereedschapkist van doen heeft met tangen, hamers en vijlen, eveneens prima.
Eerst maar ’s even het “opbergen” an-sich onder de loep genomen?
Nee, toch maar niet. Dat abstracte komt verderop wel. Ik stel ’t eventjes uit ten faveure van het concrete.
Welke concreet ding zal ik nemen? Ik kan te kust en te keur. Want er is zat. Dat wordt wel bewezen door die overvloed aan opbergsystemen. Maar ja, er zal een keuze gemaakt moeten worden. Als dat zo is dan kies ik voor de schroef.
Zoeken.
De eerste opmerking die me opvalt in de voorbodes van de presentatie van lijsten is de opmerking “een schroef is niet zo maar een schroef”. Die opmerking maakt zich meer dan waar als je de opsommingen naloopt. Mijn hemel, wat een variatie, wat een diversiteit.
Langs welke dimensies beweegt zich die variatie? Welke assen spannen de diversiteit op? Wat zijn de aspecten van “de” schroef?
Je kunt, als je het aanbod naloopt, nauwelijks volledig zijn. Ik neem er zomaar een paar. Ter illustratie, zeg maar.
De materie van de schroef. IJzer, koper of staal?
De diameter.
De lengte.
De kop. Gewoon (een gleuf of inkeping), kruiskop of inbus?
Waarvoor bedoeld. Beton, spaanplaat of hardhout?
Zijn er - volgende vraag - opbergsystemen voor schroeven, zodanig dat er aan de diversiteit tegemoet kan worden gekomen? Zodanig dat, eenmaal geplaatst of opgeborgen, een benodigde schroef in een tel kan worden teruggevonden?
Ja, daarnet had ik het over boxen. Maar gooi je in zo’n box alles door elkaar? Dat lijkt me niet handig. Pas na een uur en vele vloeken vind je het ding wat je nodig hebt.
Het moet dus ietwat systematischer.
Wat zou je zeggen van een matrixbox. In de rijen de diameter, in de kolommen de materie. Om maar iets te noemen.
Ik bedenk de term matrixbox hier ter plekke, echt waar. Zonder na te hebben gegaan of het misschien een bestaand begrip was of is. Is het dat? Jazeker, het bestaat. En, verdomd als ’t niet waar is, het blijkt ook nog ’s een keer om een opbergsysteem te gaan. Alleen, er worden geen schroeven opgeborgen.
Wat dan wel?
Waar blijkt een matrixbox voor bestemd?
Voornamelijk voor DVD’s.
Ja, en DVD’s hebben natuurlijk ook het recht om opgeborgen te kunnen worden. Als je het de schroeven gunt dan ga je het de DVD’s niet misgunnen.
Verder met de schroeven. Daar had ik ter illustratie m’n zinnen op gezet. Hoe zou je dat plaatsen, dat zoeken en dat vinden kunnen optimaliseren. Zou er niet een intelligent systeem voor zijn te ontwerpen? Een soort systeem dat ook opgeld kan doen (misschien wel doet) voor de schappen van de grootgrutter?
Ik stel me een soort tombola voor. Maar ook een carrousel. Eigenlijk een combinatie of mix van die twee. Carroutombola, tombocarrousel?

Dit was de ouverture Ursula. Gaandeweg komen we ook wel bij Codd en Linnaeus uit.

   

“Een gevoel van: dat kunnen wij ook wel. Een scheet hier en een scheet daar. Bovendien veroorlooft die Peter de Graeve zich ook "literaire" passages die mooi of esthetisch moeten blijken te lijken. Maar het helemaal niet zijn. Bijvoorbeeld als hij Newton naspeelt, als die een appel ziet vallen.”

Je moet niet altijd spijkers op laag water zoeken of het zout alleen op tafel zetten om in wondjes te strooien. Dat siert niemand. En nee, het is andersom – jullie kunnen dat niet. Die scheet dat lukt wel maar een gedachte volgen die andere synapsen vereist valt moeilijker. Of andere coördinatiepunten zodat je na ‘connecting the dots’ een ander beeld krijgt.

Je lange tekst ga ik nog eens herlezen. Maar ik ben een simpel meisje, dus ik geloofde al dat het echt over jou ging. Pas later daagde het me dat het een verhaal is. Ja ja, zo zit ik in elkaar. Dus ik weet niet wat ik daarmee aan moet.
Geef mij maar die Portugese Hollander, dat begrijp ik.

   

Nog even een bijkomstigheid, een "by-the-way". In dat filmpje wat wij van de Peter de Graeve toonden hield hij zich bezig met de Belgische politieke situatie. Dat heeft met het vigerende onderwerp niet zoveel te maken. Maar het toeval wil dat hier, op dit Blog, ook een aantal Belgen vertoeft. Misschien dat die zich aangesproken door het verhaal. En misschien een mening over hebben over de tegenstelling die de Graeve opvoert.
Er zijn in België trouwens nog wel meer tegenstellingen. B.v. die tussen groenboek en witboek.
Ziehier:

https://www.youtube.com/watch?v=VEJ1ySJdN6A

   

Toevallig weet ik daar iets van want ik heb Belgische vrienden en ben er vaak. Die minister van Pensioenen had inderdaad een drankprobleem, ondertussen is die overleden denk ik. Maar, die man werd gerespecteerd door vriend en vijand voor zijn dossierkennis (beetje raar misschien met drankmisbruik) en het degelijk runnen van zijn departement. En zijn optreden, werd me verteld, was ook een provocatie maar ik weet niet goed tegen wie van de regering toen.
Van Deleuze naar een dronken Belgische Franstalige minister. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Maar "by-the-ways" zijn aardig.

   

Ursula,

Als "by-the-ways" aardig zijn, dan zal je het volgende ook wel bekoren.
"Analogy as the Core of Cognition" by Douglas R. Hofstadter
https://prelectur.stanford.edu/lecturers/hofstadter/analogy.html
Dit is niet om Steven te doorkruisen, want ik heb goed kennis genomen van zijn schrijfsels en ben zeer benieuwd naar het vervolg. Hij noemde Codd en ik herkende de RDB en hij had het over lijsten van lijsten en ik herkende Lisp en dacht er meteen waarnemers van waarnemers achteraan. De 'onderkant' van zijn verzamelingen kwam ook al wat aan bod, en bij waarnemers zou ik het dan over de meest minimalistisch waarneming willen hebben, wat er dan feitelijk waargenomen wordt en wat dit voor effect heeft aan de 'bovenkant'.
Ondanks dat dit dit niet als een "by-the-ways" zie, wil ik eerst wachten op wat Steven verder te melden heeft.

   

Kijk Bert, dat snap ik dan weer niet dat jij dat allemaal in het verhaal van Steven lezen kan - dit is voor mij een ander' framework'. Maar nog geen reden om mijn laptop door de kamer te gooien!

   

Emoties zijn mooi als je er plezier aan beleeft of als er minstens iets nuttigs mee te doen is. Als je laptop toch aan vervanging toe is, zou je het plezierige met het nuttige kunnen verenigen, maar dan zit je wel met de brokken. Maar is het ook niet aardig om iets vanuit een heel ander perspectief te zien dan je gewend bent? Hoe zou je het met een ander standpunt zodanig oneens kunnen zijn dat je daar gewelddadig van wordt?
Ik wil mij daar niets bij voorstellen. Als ik ermee niet tot bredere inzichten kom wil ik er tenminste plezier aan kunnen beleven. Sommige perspectieven kunnen heel opwindend zijn!

   

Inderdaad, de opwinding is het knooppunt van jouw zingeving. De zingeving die jouw wereldbeeld samenhang geeft wordt geuit en toont zich in die commotie. De ene keer in blijheid, de andere keer in droefheid maar telkens draaien ze ronde dezelfde ‘navel’. Dat beschrijft Deleuze in zijn boek ‘Logique du sens’. Wat is jouw logica in jouw zin(geving).
Steven, dit boek niet aanschaffen!

   

@ Bert.

"Emoties zijn mooi als je er plezier aan beleeft of als er minstens iets nuttigs mee te doen is"

Eens!
Maar die nuttigheid kan op diverse manieren blijken.
In mijn post naar Ursula ( als een soort uitloper van het thema fenomenologie) gewag gemaakt van mijn roman "De taxonoom".

Wij kruipen in de huid van zo'n type. Geheel in lijn met het adagium van de fenomenologie. En we laten de lezer ook z'n bokkensprongen meemaken. In de passage, die we Ursula voorschotelden, ging het nog over hele basale dingen. Schroeven, Dvd's en bestek.
Maar daar het niet bij gebleven.
Want onze taxonoom reikt verder. Ook het gemoedsleven moet er aan geloven. Hij bestaat het poging te ondernemen ook passies en emoties te classificeren, of te rubriceren. En hij heeft de moeite genomen om een flink aantal bronnen te raadplegen.
Wij, van De Ommekeer, hebben in het verleden aan deze pogingen nog een blog gewijd. Daar kwam welgeteld één reactie op. Iets met outlets.

Goed, dat was in een pril stadium van onze aanwezigheid alhier. Men zal met schouderophalen aan de bijdrage van die zonderlingen voorbij zijn gegaan. Intussen heeft De Ommekeer enige status gekregen. Dus raden we jou aan om onze bijdrage alsnog tot je te nemen. De titel is "Passies en emoties".

   
   

Steven, waarom steek je zoveel tijd in iets grappigs dat… tot niets leidt buiten wat grollen en gegrinnik? Wat win je hiermee voor jezelf? Zelfgenoegzaamheid, pienter uit de hoek komen…

Emotie --> Object
moet worden herzien in:
emotie(s)

Passie ----------------------> Object

Je toont alleen maar niet te kunnen meedenken met een denker die je blijkbaar niet ligt. (Trouwens je schema hierboven klopt niet, maar dat had ik ook niet verwacht.) Omdat je als taxonoom een optelsom wil maken waarin alles netjes moet kloppen? Als het niet klopt dan…. kan ik er niets mee? Zoals een neuroot alles netjes terugzet als iemand in huis iets verplaatst heeft? Maakt het je onzeker als je het niet zelf rechtuit gelijnd afgebakend hebt? Is het dat? Jij maakt letterlijk taxonomische frames want anders… Tja, anders wat? Voel je je niet veilig buiten jouw bekend patroon?

Spijtig. Maar welke filosoof of filosofie pruim je dan wel? Zo spijtig. Maar als het je vrolijk maakt, blijven doen.

“We verlangen niet naar het goede, ik noem goed wat ik in een structuur krijg of zoiets.” Spinoza light dus toch.

   

“We verlangen niet naar het goede, ik noem goed wat ik in een structuur krijg of zoiets.”

Precies. Je speelt het "spel" uitstekend mee. Sterker: je speelt 't mee zoals wij gewild hadden dat je het zou spelen. En aldus krijgt de huid van degene waarin wij gekropen zijn steeds meer body. Misschien wordt 't wel een harnas, waar alles op afketst. Zo'n strijdt "vormt" iemand. In onderhavig geval is dat min of meer toevallig De Taxonoom. Het zou ook een Politicus van verdachte signatuur hebben mogen zijn. Iemand die er in de media e.d. flink van langs krijgt. Wat 'm alleen maar "sterkt"?

"min of meer toevallig", zeiden we. Nou dat is niet helemaal waar. We hebben er beroepshalve en anderszins wel mee van doen gehad. En waren er door gefascineerd. 't Is bijna kunst, hoe mensen met zo'n "handicap" structuur en systematiek en orde en wet kunnen en weten te ontwaren op terreinen die ogenschijnlijk "chaotisch" in elkaar steken.

Ja, en dan komt het natuurlijk als een gotspe over als dat soort lieden zich gaat wagen aan onderwerpen waar zij niets te zoeken hebben. Kille, kouwe kikkers die zich wagen in de wereld van de gevoelen, van de gemoedsaandoeningen, van de emoties? Wat halen ze in hun hasses. Wegwezen!

Maar toch, Ursula, in ons bronnenonderzoek zijn ook lieden boven water getoverd die weldegelijk "iets" van systematiek en rangschikking en structuur (en: afijn) zagen in genoemde landschappen. Daarmee zijn we "fenomenologisch" of "post-fenomenologisch" uitgerust om er "iets" van te mogen en te kunnen zeggen.

   

Steven,

In eerste instantie probeerde ik iets in jouw passies-emoties schema te herkennen, maar nadat ik het een nachtje over heb geslapen herken ik daar toch nauwelijks iets in. Marvin Minsky, die zojuist op de leeftijd van 88 jaar overleden is, zei ooit "No computer has ever been designed that is ever aware of what it's doing; but most of the time, we aren't either. " en zo is het maar net. We mogen al blij zijn dat we in de gaten hebben wat we doen en het komt feitelijk maar zelden voor dat we iets helemaal met een vooropgesteld doel doen zonder een opgelegde reden. Waarom doet een computer niets uit zichzelf? Dat lijkt voor de hand te liggen. Ik denk dat op de keper beschouwd mensen ook niets uit zichzelf doen. Mensen die daar zo min mogelijk weerstand aan bieden noemen we lethargisch, maar vaak is het dwang waardoor je activiteit gestimuleerd wordt. Of dat nu dwang van buitenaf of binnenuit betreft maakt weinig uit. Dit raakt natuurlijk aan onze zogenaamde vrije wil. Kortom, van systematiek en rangschikking en structuur kan je misschien wel spreken, maar daarvoor heb je aan één A4tje niet genoeg, dunkt mij.

   

Bert,

Ik volg je en vraag me af hoe je dit standpunt filosofisch onderbouwt. Freud zocht zich een weg in het onbewuste (speculatief met al de rijkdom en de fouten die dat meebracht) en de moderne neurowetenschap kan dit onbewuste meer lichamelijk plaatsen en duiden.
“Ik denk dat op de keper beschouwd mensen ook niets uit zichzelf doen.” is een hard standpunt waardoor het belangrijk is te kijken waar de aangereikte doxa, of ‘de verhalen van de wereld’, juist bij die ene wel en bij die andere mens niet aansluit. Is er een ‘kern’ in de mens die ‘aansluit’ met… Of is die kern er ook niet? Karakters kunnen we overerven, waardoor onze manier van positiekiezen reeds gedeeltelijk bepaald is. Maar andere beslissingen, komen die zomaar aanwaaien? En hoe selecteer ‘ik’ (een lichaam zonder ik) daarin. Dat alles is de vraag waar het hele werk Gilles Deleuze rond draait. En daarom lees ik die fransoos.

Hoe zie jij dat?

   

O ja, Deleuzes denken positioneert zich met postulaten die dus geen referent in de 'wereld' hebben en vraagt zich af wat er binnen die coördinaten kan verschijnen om toch zinvol over de mens te spreken. Daarom dat velen die die postulaten niet aannemen of niet weten wat daarmee aan te vangen, niet kunnen meedenken. Vice-dictie wordt gevraagd in plaats van contra-dictie. Het meetapparaat bestaat alleen in het denken en dat voelt voor velen vreemd aan. Denken zonder grond en toch immanent blijven, dat is de goocheltruc van de fransoos.

   

Ursula,

Mensen hebben fantasie, maar ze kunnen feitelijk niets anders doen dan herschikken van wat ze waargenomen hebben. Ieder creatief werk bestaat uit eerder waargenomen elementen. Die creaties zelf kunnen ook weer waargenomen worden en zodoende aan het arsenaal van waarnemingen toegevoegd worden. Creaties kunnen allerlei kwaliteiten hebben en die kunnen dermate intrigerend zijn dat ze tot acties aanleiding geven, waarmee een soort kettingreactie in gang gezet kan worden.
Alleen in die zin denk ik dat mensen zonder duidelijke aanleiding via fantasie tot acties komen.
In alle andere gevallen roept de plicht, moet je je blaas legen of je maag vullen, je zinnen verlustigen, aan je nieuwsgierigheid, liefde, haat, neerslachtigheid, lachlust toegeven. Je moet gebrek, onlust, ongeluk of andere ongewenste toestanden vermijden. Je moet op van alles reageren, je er een mening over vormen, bedenken welke betekenis iets voor je heeft of je dat je ergens op moet reageren. Kortom, teveel om op te noemen. Op zichzelf kan dat weer een stimulans voor je creativiteit vormen. Mijn 9 octrooien zijn ontstaan uit de behoefte om concrete probleempjes op te lossen. Van een aantal weet ik zeker dat de doorbraak plaatsvond in de rust van het kleinste kamertje. Ik ben niet de enige en veel wetenschappers werken het best in de ongestoorde rust van de nacht. Alle afleiding is aanleiding tot actie en omgekeerd merk ik vaak dat geconcentreerd werken funest is voor een goed sociaal klimaat. Soms denk ik dat mensen die altijd alle tijd voor een ander hebben nooit tijd voor zichzelf hebben en ook nauwelijks van enige creativiteit blijk geven. Soms voel ik mij daarbij schuldig en soms meen ik het volste recht op mijzelf te hebben.
Deze zinnen zijn min of meer spontaan in mij opgekomen, maar ik denk dat ik hiermee wel bij het onderwerp gebleven ben. Wat dunkt jou?

   

Bert, en ook anderen

“Mensen hebben fantasie, maar ze kunnen feitelijk niets anders doen dan herschikken van wat ze waargenomen hebben. Ieder creatief werk bestaat uit eerder waargenomen elementen.”

Het verschijnen van werelden in biologische zenuwstelsels is een eerste vertrekpunt. (Zie blz 29 in De Egotunnel van Thomas Metzinger –Bert ik schrijf het er even bij want er zijn lezers die denken dat Ursula niet leest.) Trouwens dit boek is, naast andere, mijn leidraad in het zoeken naar een immanente basis voor emoties, gedachten, percepties e.d. Metzinger noemt dit het FZM of fenomenaal zelfmoment en dit is jou bekend. Alleen blijft hij (steken?) bij het ego als resultante, en verbind ik zijn boek met Deleuzes postulaat van ‘het subject’. (De Gille werkt dat uit in ‘Logique du sens’, hopelijk zonder schrijffout, ‘Herhaling en verschil’: - zijn thesis of deel van zijn thesis, ‘Anti-Oedipus’ - in zijn afzetten tegen de lacaniaanse psychoanalyse en andere boeken.) Het fzm brengt ons een bewustzijn. Het bewustzijn is de samenhang die wij creëren vanuit de zenuwprikkels samengevoegd met wat we hierover vernemen in de wereld. Die (aangeboren en geleerde) samenhang of ‘logica’ is het onderwerp van ‘Logique du sens’. Je ziet het al komen, Deleuze vraagt zich af waarom juist die samenhang (en geen andere) leidt tot jouw zeer persoonlijk wereldbeeld. En wereldbeeld moet hier begrepen worden als positiebepaling van jezelf in de wereld. Deze positie is jouw begronding, jouw handhaving in die wereld. Laten we een wat extreem voorbeeld geven want dat verduidelijkt beter wat Deleuze wil zeggen. Complottheorieën bekeken door iemand die de dots niet op dezelfde manier connect (‘connecting the dots’) geeft helemaal niet wat de complotdenker ervan maakt. Wij, die de verbanden niet zo zien, vinden het verhaal overdreven en noemen het tunnelvisie. Maar… Wij hebben allemaal tunnelvisie! Alleen noemen wij dat ‘onze manier van naar de wereld kijken’. (Voor sommigen uit het zuiden, tunnelvisie kan je direct verbinden met Metzingers Egotunnel.) Wij zoeken vervolgens mensen of verhalen op met dezelfde tunnelvisie en bevestigen hierdoor nog meer ‘ons gelijk’. Waarom heeft de racist net die rangschikking ‘der dingen’ nodig om zijn positie te bepalen? Want daarover gaat, zijn positie. Maar, vergis u niet, ook de mulculti heeft zijn rangschikking ‘der dingen’. Wij allemaal.

‘Dat wij allemaal tunnelvisies hebben’ als uitgangspunt nemen is een andere houding dan ‘ik heb gelijk en jij niet’. In sommige ‘denkzones’ zijn de zaken iets simpeler. Als ik zeg dat deze koffietas 274 kilo weegt dan ga je even met de wenkbrauw omhoog. Is het een koffietas van 2 meter hoog in brons als kunstwerk, kan je nog vragen, want dan kan het misschien waar zijn. Maar als ik volhoud dat het de koffiemok is waaruit ik elke dag drink, dan is er iets mis in mijn meting. En dan is alles ook snel uitgeklaard, geen probleem.

Deleuze vraagt naar de zin, de logica van jouw zin in jouw samenhang en heeft vooral oog voor wat hij het ‘lichamelijk bewuste’ noemt. In navolging van Spinoza zegt hij: we weten niet wat een lichaam kan. (Ehtica in de vertaling van Van Suchtelen blz 130 en in vaktermen E3,p2 en in de woorden van Bendictus ‘Niemand immers heeft tot dusver uitgemaakt wat het Lichaam wel vermag, …’ 17de eeuw.) Deleuze praat liever over het lichamelijk bewuste in plaats van het onbewuste. Dit laatste blijft met het ‘niet’ teveel wijzen naar wat het niet heeft. Vandaar het belang van ‘enactivating philosophy’ en de connectie van neurowetenschappen en filosofen die daarop verder bouwen.

Deleuze omschrijft het mechanisme dat jouw zin creëert en jou samenhang geeft als ‘het subject’ of de ‘abstracte machine’. Heel zijn boek ‘Dialogen’ draait daar rond. (Dit laatste voor sommige lezers als richtlijn waar je het een en ander vind bij de Gille.) Dit extra als postulaat - het subject - geeft zicht op een andere zin dan ‘ik heb zin in koffie’. Het is de fundamentele zin die jou drijft in al wat je zegt en doet. Hier schuilt de onvrijheid in ‘ik wil’. Ethica 3,p9: ‘Uit dit alles blijkt dus wel duidelijk dat wij niets nastreven, willen, verlangen noch begeren omdat wij oordelen dat het goed is, maar integendeel dat wij iets goed noemen omdat wij ernaar streven, het willen, verlangen en begeren.’ Mijn geliefde citaat dat zoveel wrijving en afkeer met zich meebrengt voor het ‘Zelfstandige Rationele Ego – Ik Denk Toch Wel Mijn Gedacht Omdat Dat Het Enige Juiste Is!!’ Niet doorhebbende dat het een tunnelvisie is die de dots op een welbepaalde manier met elkaar verbindt. Zijn nu alle gedachten evenwaardig? Nee zeker niet, en die uitleg is weer een ander verhaal.

“Alleen in die zin denk ik dat mensen zonder duidelijke aanleiding via fantasie tot acties komen.”
Bert, Deleuze zou jou ‘fantasie’ als ‘zin-samenhang’ omschrijven.

“In alle andere gevallen roept de plicht, moet je je blaas legen of je maag vullen, je zinnen verlustigen, aan je nieuwsgierigheid, liefde, haat, neerslachtigheid, lachlust toegeven.”
Hier verbindt ‘het subject’ zich met de doxa en vervalt in het ‘gewone’ spreken. Het subject spreekt niet meer vanuit zijn ‘positieve’ zinsverbondenheid maar haakt aan bij meningen en opinies.

“Mijn 9 octrooien zijn ontstaan uit de behoefte om concrete probleempjes op te lossen. Van een aantal weet ik zeker dat de doorbraak plaatsvond in de rust van het kleinste kamertje. Ik ben niet de enige en veel wetenschappers werken het best in de ongestoorde rust van de nacht.”
Dat is mooi te horen. Zijn jouw octrooien zichtbaar in mijn dagelijks leven? Graaf!

“Alle afleiding is aanleiding tot actie en omgekeerd merk ik vaak dat geconcentreerd werken funest is voor een goed sociaal klimaat.”
Het Kairos-moment dat ons ‘overvalt’ in het lange verwijlen of tijdens een rustige wandeling kan ons plots met onze ‘zin’ in aanraking brengen. Niet ‘ik’ wil dat dan, maar ‘het’ gebeurt. Dit ‘het’ waar Spinoza zo’n ‘schoone bladenzijde perkamenten volle van gepende heeft’ is ook het onderwerp van de fransoos Gilles.

Bert, ik had graag geciteerd uit het boekje van Deleuze dat jij aan het lezen was, en dat ik dan niet gelezen had, en het daarom niet direct kon thuis brengen. Ik heb niet meer dan anderen over Beckett gelezen, in elk geval te weinig om Deleuze over Beckett te kunnen volgen. Zo heb ik ook te weinig van Proust gelezen om Deleuzes boek over Proust te kunnen volgen en daarom sla ik die werken over. Dat is meer voor de literatuur geïnteresseerden. Je betoont pas een schrijver respect door voorbereid hem of haar aan te vatten. Dat over de schilder Francis Bacon heb ik dan weer wel achter de oren omdat de kunstwereld me bekend is. Verder ben ik thuis in zijn filosofische werken, daar kunnen we het over hebben.

Als afsluiter een stukje uit Alain Badiou’s originele tekst waar een ander blog op in gaat en de relatie met het subject.
“… Het is juist de verbrijzeling die dit subject aan het individu teruggeeft. Nee, wij leggen ons niet meer neer bij de kleurloze onderworpenheid van het verdienstelijke lichaam, met de smoes dat de perverse en geofferde lichamen door barbaarse politie zijn omsingeld. Overigens is er voor ons geen enkele mogelijkheid om aan ons ‘onbehagen in de cultuur’ te ontsnappen – toch niet door deze te enge, te illusoire deur. Het is niet waar dat het lichaam van de zonen overgeleverd is aan wat Jacques Lacan de ‘goederendienst’ noemde, een dienst die het subject verhindert zijn plicht te doen, namelijk te geschieden als subject. Het plaatselijke werk van de waarheden dat door de filosofie geüniversaliseerd wordt, zal leiden tot genade, vernietiging en nieuw geweld. Lang leven de zonen!”

Leze wie het leze kan.

   

Ursula,

Mijn laatste octrooi was vrij recent nog onderwerp van een dispuut tussen de huidige houder van mijn U.S. Patent No. 6,415,325 en bekende namen in de industrie van mobiele apparatuur, dus blijkbaar wordt het vaak toegepast. Jammer genoeg heb ik daar niets aan verdiend, want de rechten vervielen contractueel aan mijn werkgever.
Zie de volgende link.
http://www.scribd.com/doc/173286242/Mobile-Enhancement-Solutions-v-Nokia-Et-Al
Het patentschrift zelf is te downloaden via de volgende link.
https://www.articleonepartners.com/study/download?file_id=991
Aan dat dispuut heb nog wel een zakcentje verdiend omdat ik daarvoor als consultant ingehuurd ben geweest.
Dit was trouwens een typisch geval van het op een nieuwe manier toepassen van een eerder waargenomen principe. Vroeger - en ook nu nog wel via de radio - werd via de telefoon (K02) altijd een tijdsein gegeven door een korte serie piepjes waarvan de laatste piep samenviel met een eerder vermeld tijdstip. Bij een bepaald soort dataverkeer is de doorlooptijd van een datapakket onbepaald, waardoor dit ongeschikt is om tijdssignalen te versturen om klokken op afstand gelijk te zetten. In het octrooi wordt gebruik gemaakt van een zekere coïncidentie die bij dit verkeer regelmatig op voorspelbare wijze optreedt wanneer dit verkeer via een syncroon transmissiemedium gaat en die net als de genoemde 'piep' bruikbaar is. Mijn voorstel was om vlak na zo'n coïncidentie een bericht te sturen met het actuele tijdstip waarop de volgende coïncidentie zou optreden. Dat principe is verder uitgewerkt zodat het ook bruikbaar is voor (onbetrouwbare) mobiele verbindingen die tegenwoordig veel gebruikt worden. Overigens had ik de octrooiaanvraag, die op twee A4tjes paste, al in 1996 ingediend, enige maanden vóór ik met vervroegd pensioen ging.

   

“…in 1996 ingediend, enige maanden vóór ik met vervroegd pensioen ging.”

Laat ik hopen dat je erg jong met vervroegd pensioen ging want dat is al twintig jaar geleden. Je bent dus…, rond de zeventig jaar (iets ervoor of iets erna) – dat is een heleboel kaarsjes om uit te blazen!
Is het leuk om oud te zijn? Vergeef me mijn wat brute vraag, maar zelf leef ik zo graag. Ik sta elke ochtend op met een brede smile en doe vervolgens wat er gedaan moet worden. Maar dat dit ooit eindigt, dat terwijl ik onder de zoden lig de ene naar het werk fiets en de andere de kroeg in duikt met vrienden. Dat de wereld gewoon verder draait... Ik weet wel dat dit een zeer egocentrische gedachte is maar wat zou ik anders kunnen. (Angst voor de dood is ook een zeer on-Spinozistische houding, dat weet ik wel.)
Ach, dat moest ik even denken.

   

http://filosofieblog.nl/profile/public/Bert%20Morrien/
(Volgende week 75)
Wie zei ook weer "mens, gedenk te sterven"? "Mens, gedenk te léven" zal hij bedoelen, dunkt mij. Voor mij is de wereld er steeds duidelijker op geworden, maar dat geldt evenzeer voor de problemen waar de mens voor staat. Of dat allemaal maar doorgaat is voor mij zeer de vraag. Een mogelijke verklaring voor de Fermi paradox - die de redelijke verwachting van het waarnemen van aliens koppelt aan het gebrek aan ook maar een enkele actuele waarneming - is dat de levensduur van beschavingen als de onze te klein is om opgemerkt te worden.
http://news.discovery.com/space/alien-life-exoplanets/why-cant-we-find-aliens-climate-change-killed-them-160121.htm
Misschien te pessimistisch. Zie ook bv. de volgende link.
http://mic.com/articles/122857/fermi-paradox-explained-why-alien-life-hasnt-found-us-yet

   

Het grootste gedeelte van dit schrijfseltje is een vertaling van een klein stukje uit ‘Logique du sens’.

Het onpersoonlijke of pre-individuele gebied van onze neuronen is een echt transcendent veld. De manier waarop het subject hierdoor geboren wordt kent twee stappen. Wat is de wereld van het subject is daarom de aanvangsvraag. Zenuwprikkels komende van de buitenwereld die innerlijk via ons neuronengeheugen worden ongezet in affecten geven intensiteiten die zich aandienen tot gedachten. Waarom net die prikkels zich activeren of verdichten tot waardevolle lichamelijke impulsen blijft ons onbewust maar behoren wel tot ‘mijn’ lichamelijkheid. Mijn huid is de grens van mijn wereld. Ik druk een wereld uit in relatie met andere lichamen - de wereld, in verhouding met mijn lichaam. Let op dat hier nog geen ‘ik’ aanwezig is, ‘het’ lichaam denkt. Een individu is als het ware ‘in de wereld’ als verbonden cirkels van nabijheid, en de wereld wordt gevormd en gedacht met die ‘zaken’ die de cirkels kunnen vullen. Hier verknopen zich binnenwereld en buitenwereld, of anders gezegd, neuronen met opinies uit de wereld. Dit proces van actualisatie is altijd tegelijk collectief en individueel, intern en extern.

Geactualiseerd worden is uitdrukken! En wat uitgedrukt wordt bestaat niet buiten de uitdrukking zelf, bestaat niet buiten het individu dat spreekt. De samenhang of de zin van wat uitgedrukt wordt behoort tot het subject en deze ‘gebeurtenis’ wordt het analytisch gezegde van het subject. Het subject is deze abstracte machine en verschilt van de mens van vlees en bloed. Belangrijk te onthouden is dat dit analytisch gezegde geen logische hiërarchie of algemeenheid kent. Wel of niet algemeen worden hangt af van de invoeging in een bewering als functie in het subjectworden van een ander gezegde.

Op het veld van deze actualisering of de immanente transcendentie, komt een tweede veld. Een poging tot Objectieve transcendentie. Bovenop de cirkels van convergentie komt het ego als wetend subject wanneer iets geïdentificeerd is in die cirkels, als iets gestold wordt. Het subject komt vis - á – vis tegenover de wereld in een nieuwe betekenis van ‘wereld’. Wereld in die en die algemene samenhang, maar kennend zonder kennis van de ‘zin’ van diezelfde samenhang. Zonder kennis van die diepere zin worden vervolgens opinies ‘eigen’ gemaakt en loopt het ego gezwind door de wereld en het leven. De zin is alleen die van ‘common sense’ of het ‘ik denk, dus ik ben’.

In de eerste actualisatie wordt zin gecreëerd, in de tweede overgang on-zin. Wat niet wil zeggen onbelangrijk of onzinnig voor de ‘gewone’ wereld, daar heeft het zeker geldigheid. Maar niet in mijn post-fenomenologische kamer van het filosofiehuis waar wij de differentie van de eerste actualisatie als belangrijkste nemen. Meer nog, wij kijken vanuit onze kamer een beetje besmuikend naar wat er gedacht wordt in de andere kamertjes. Zoals de clichés van de goede ethiek in de goede seculiere goede samenleving met de goede mensen. Goede mensen zonder weet van hun subject, kortom het slappe humanistische denken, juist het denken waartegen Alain Badiou zich op het andere blog scherp afzet!

Een voorbeeld: “Het denken mag zich nooit onderwerpen, noch aan een dogma, noch aan een partij, noch aan een hartstocht, noch aan een belang, noch aan een vooroordeel, noch aan om het even wat, maar uitsluitend aan de feiten zelf, want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken.”
In de andere kamertjes slaan ze zich hiervoor kameraadschappelijk op de rug, wij vinden het oppervlakkig.

   

Laten we, gij allen, niet vergeten dat de gehele discussie begon met fenomenologie. De leer van de verschijnselen. Die “gewone” fenomenologie is vervolgens overgenomen door de post-fenomenologie. Alwaar we dus geconfronteerd werden met de POMO’s. Badiou, Finkelkraut, Onfray, Baudrillard, Deleuze, adepten van Deleuze. Misschien ook Foucault? Want Foucault wordt door deze of gene toch wel zo’n beetje beschouwd als de grondlegger van al dat spul. Onze “eigen” Connie Palmen adoreerde hem. En Connie Palmen mogen we toch wel rekenen tot generatie-POMO?
Laten we zeggen dat het POMO z’n wortels vindt in het Franstalige gebied. Frankrijk kent meerdere invloedrijke wijsgeren. Wie herinnert zich niet J.S. Sartre. Waarom nou juist Sartre aangehaald? Nou, omdat Sartre open stond voor allerlei nieuwe ideeën op zijn “vak”-gebied. Conservatief kon je hem niet noemen. Toch? Maar wat betreft Foucault maakte hij tussen en lippen toch wel een opmerking die nogal afhoudend was. “Foucault maakt van de wereld een caleidoscoop.” Ja, zo’n terloopsheid onthouden wij.

Goed, eventjes een zijsprong. Even weg van die ronkende Franstalige POMO’s. Naar de Lage Landen. In onze introductie van de Fenomenologie maakten we gewag van de schrijver Voskuil. Met de vraag “in wat voor wereld leven die volkenkundigen”.

Daar willen we een klein voorbeeldje van geven. Die beslist niet als caleidoscopisch of Deleuziaans kan worden betiteld.
Wat doet Voskuil dat als hij de volgende zinsneden neerpent? De wereld van een “het mooie” gestalte geven?“Nee, weg Weg!”
De man draaide zich protesterend om en verdween weer in het halfduister van de gang.
“Dat is mijn broer,” zei Damsma tegen Maarten. “Let maar niet op hem. Hij is niet helemaal goed bij zijn hoofd.”
Ze kwamen in een grote, donker gemeubileerd kamer, waar een schemerig licht hing doordat de jaloezie voor het raam halverwege was neergelaten. Voor de ramen stond een tafel met planten, langs de wanden waren boekenkasten, daarvoor een paar grote, ouderwetse fauteuils. Op een kleine tafel lagen kranten en boeken. Er was een taboeretje met een grote, chinese vaas, een grote, ouderwetse kachel met daarnaast een turfbak, een krantenbak volgepropt met kranten en tijdschriften, een koperen theeketel op een stoof, een theetafel met rode, porseleinen kopjes…
“Gaat u zitten,” zei Damsma.
Maarten ging zitten, zijn tas naast zich op de grond.
“Dus, u komt uit Heerenveen?” hij richtte een afwezige blik langs Maarten naar een punt in de ruimte. “Hebt u daar dan geslapen?”
“Nee, ik ben met de trein gekomen. In Heerenveen heb ik een fiets gehuurd.”
“O, kan dat wel?” vroeg Damsma verbaasd
“Aan het station,” verduidelijkte Maarten.
“O, dat is makkelijk.” Hij zweeg even. “Dus u hebt een fiets gehuurd,” alsof hij er niet helemaal bij was.
“Ja,” zei Maarten.
Ze zwegen. Damsma dacht misschien aan iets anders. Maarten zocht naar een opmerking, iets neutraals, want het leek hem te vroeg om nu al over het doel van zijn bezoek te beginnen. Hij keek tersluiks naar de boekenkast tegen de zijwand, waarvan de planken doorbogen onder het gewicht van de opgestapelde boeken. De boekenkast van een verzamelaar. Ze deed denken aan de boekenkasten van Beerta, zoals de hele kamer iets van Beerta had, maar rommeliger en in de ogen van Maarten ook gezelliger, minder preuts.
“En hoe hebt u dan gefietst?” vroeg Damsma.
“Via Oranjewoud en toen langs de Compagniesvaart tot Jubbega.”
“Mooi is dat, hè?” zei Damsma in de verte kijkend.
“Ja, dat is heel mooi.”
“O, dat is zo mooi.”
“Prachtig,” bevestigde Maarten.
“Wat zijn de Wouden toch mooi, hè?”
“Ja, heel mooi.”
“En toen zeker via Beetsterzwaag en Drachten.”
“Ja.”
“Beetsterzwaag is ook mooi, hè?”
“Heel mooi. En toen van Drachten over Rottevalle hierheen.”
“O, maar dat is ook mooi! Die klinkerwegen met van die bomen langs de weg. Dat vind ik toch zo prachtig mooi.”
“Ja,” zei Maarten.
Ze zwegen.


   

"Ze zwegen"

Postfeno, de Gille en Urs gaan ook een beetje zwijgen want de spanning is blijkbaar uit dit blog.
Bedankt voor de interesse.

   

Nou, Ursula, afgelopen is het voor ons nog lang niet. Datgene wat hier de revue heeft gepasseerd zijn wat ons betreft alleen nog maar klaroenstoten. Speelse vingeroefeningen die het “echte” werk - de compositie a.h.w. - alleen maar aankondigen. Zo’n compositie zal natuurlijk goed beslagen ten ijs moeteen komen. Laten we voorzichtig zijn: zo goed als mogelijk. En dat lukt niet in een vloek en een zucht. Daar gaat de nodige tijd in zitten. Bij onze intrede op dit forum hebben we onze werkwijze ook wel 's kenbaar gemaakt. Of dat goed is overgekomen, weten we niet. Daarom moet het in de notendop nog maar eventjes herhaald worden, zodat niemand gaat denken dat wij stiekem of met dubbele agenda’s opereren.
Wij gebruiken - niet MISbruiken - de mensen in het veld als onze aangevers. “Aangevers” is misschien niet goed of onvolledig uitgedrukt. Agenten of correspondenten, passen misschien beter. Je provoceert, je gooit een knuppel in het hoenderhok en soms maakt een min-of-meer rake belediging ook onderdeel van ons instrumentarium uit. Er komt altijd wel iets uit wat van onze gading is. Al was het alleen maar de titel van een tekst, of een doorverwijzing naar www.WEB. Het blijft niet alleen bij Filosofieblog.be trouwens. We hebben meer “agenten”.

Zo sprokkelen we ons materiaal. En gaandeweg dat sprokkelen rispen er wel ’s ideeën op. En die ideeën worden dan uitgewerkt in een “verhaal”. Want uiteindelijk ligt het hart van De Ommekeer toch wel bij de literatuur. Teksten trouwens waar de wijsgerigheid - van zot t/m serieus - beslist niet vreemd aan is. Maar dat mag intussen genoegzaam bekend worden verondersteld.

Op dit moment zijn we enigszins op de hoogte van het POMO in het algemeen, en Gilles Deleuze in het bijzonder. We zijn bezig ons te verdiepen in een viertal begrippen die zijn opgedoemd en waarbij wij andere associaties hebben dan de POMO-school. Te weten: singulariteit, inchoatief, simulacrum en clinamen. We zijn er stukje mee op streek, maar we zien intussen wel in dat ’t een hele klus gaat worden. Vooral als het je bedoeling is om ook nog ’s begrijpelijk over te komen.
Een andere invalshoek op deze materie is ons min of meer aangeboden door Bert Morriën, toe wij samen het hem op de persoon Codd wisten te stuiten. Die Codd willen wij ook een rol laten spelen. Dat lijkt een vreemde combinatie, wellicht. Maar des te vreemder des te beter. ’t Is een uitdaging. Het verhaal in statu nascendi is nog lang niet af, hoewel de contouren steeds meer gestalte krijgen. En ach, onderweg veroorloven we ons ook wel ’s bokkesprongen.

Hoe dan ook, Ursula, er is voor ons werk aan de winkel. We hebben ons, dankzij o.a. dit forum met een opdracht opgezadeld. We denken trouwens niet dat dit blog geschikt is om het “geheel” te dragen en te schragen. Maar we zullen wel zien.

OK?

   

Bert,

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Dit zijn 75 kaarsjes om uit te blazen! Driewerf hoera!

   

Ursula,

Bedankt, maar ik was iets te voorbarig want het is pas de 12e dat ik 75 word.
Overigens, als ik het post-fenomenale letterlijk neem, dan zou dat een soort hiernamaals opleveren waarvan ik moet aannemen dat dit niet ervaren kan worden, tenzij je aanneemt dat je individuele componenten, dus je moleculen en atomen nog wat kunnen ervaren. Het lijkt mij dat de rijkdom van die ervaringen nogal ver achterblijft bij de post-fenomenale ervaringen waarvan hierboven gewag gemaakt wordt. Ervaringen vormen alles wat wij zijn, dunkt mij. Ik ben want ik ervaar. Een steen is ook om dezelfde reden, maar weet dit niet. Iedere geoloog weet dat stenen heel wat van hun ervaringen kunnen vertellen als je de taal van de stenen tenminste begrijpt. Een steen is maar een willekeurig voorbeeld van niet-menselijke ervaring, alles lijkt te ervaren, maar mensen lijken de enigen te zijn die zich dat wel eens realiseren.

   

Steven,

Klaroenstoten van wie, van mij of van jou? Sommige klaroenstoten hebben jouw oorvlies zo beschadigd dat je oren alleen nog ruis horen. En welke ruis? Degene die al zolang in je hoofd resoneren dat het verhindert iets anders te horen omdat je elke klank alleen maar kan invoegen in wat reeds in de ronde dwarrelt in die kop.

Zo ben je helemaal niet op de hoogte van POMO want wie daarvan op de hoogte is gebruikt zo’n algemeen nietszeggend woord niet. Juist omdat je het gebruikt is het een sjibbolet en toon je de diversiteit van de Fransozen niet te begrijpen. En Deleuze in het bijzonder?! Jij die een secundaire lectuur over hem al niet kon vatten?! Komaan, jij moet de eerste letter van de Gille nog leren te begrijpen.

Maar, niks erg hoor. Het huis van de filo heeft vele kamers en jij gaat liever op bezoek bij enkele salons die vooral ‘het boerenverstand’ of ‘the common sense’ bezingen.
Nogmaals, niets erg, elk zijn zin. Maar het juist blijven katten en vitten op iets wat je duidelijk toch niet begrijpt heeft geen zin. Ik hoop dat andere lezers er iets aan hebben dan alleen de vooringenomenheid door meer vooringenomenheid beitelen in vooringenomen beton.
“Singulariteit, inchoatief, simulacrum en clinamen…” doe toch geen moeite met die beschadigde oortjes.

Werk aan de winkel? Jij bedoelt jouw 78-toerenplaat digitaal op herhaling zetten. Gelukkig hou ik meer van vice-dictie dan van steriele contra-dictie en ga ik er dus niet meer op in.

Het gaat je goed, doei.

   

Deleuze schrijft in ‘Rizoom’: “Toen ze aan Michel Foucault vroegen, wat voor hem een boek was, antwoordde hij: het is een gereedschapskist. En Proust, wiens werk toch een hoog betekenaarsgehalte bezit, meende dat zijn boek een bril was: probeer of hij je past, of je er iets mee kunt zien dat je anders ontgaan zou zijn; zo niet, laat mijn boek dan liggen en zoek andere waarmee het beter gaat. Zoek de stukken op in een boek die je van pas komen en waarmee je iets kunt beginnen. In een boek valt er niets te begrijpen, maar er is veel waarvan je gebruik kunt maken.”

Iets zien wat je anders ontgaat, wat je kan verrijken en wat je kan koppelen.

Alleen geregistreerde gebuikers mogen comments plaatsen

Aanmelden of Registreer plaats een reactie