Het verhaal van fosfor

In de blog: De zwarte doos reacties: 5 pdf print

Deze video behoeft geen commentaar. Het is een (oud) verhaal over meststoffen, maar met een (nieuwe) draai.


Reacties (5)

   

Erg interessant, maar ik kan me niet losmaken van de gedachte dat het probleem algemener begrepen moet worden.

Als er te weinig fosfor is, is dat denk ik omdat we te veel fosfor gebruiken. Dus komt er iemand met een uitvinding om meer fosfor te gebruiken. Vervolgens blijkt dat we te veel granen eten, en komt er iemand met een uitvinding om meer granen te eten. Dan blijkt dat we te veel energie (lees water, lucht, enzovoort enzovoort) gebruiken, en komt er iemand met een uitvinding om meer energie (lees...) te gebruiken.

Maar elk van die uitvindingen brengt ons verder in zone rood, en, wat wel eens vergeten wordt, creëert nieuwe zones rood voor andere noodzakelijkheden waar voordien nooit gebrek aan geweest is.

Misschien hebben we het fosforgebrek wel veroorzaakt door uitvindingen als kunstmest (ik ben er feitelijk wel zeker van.)

Het is zoals een heuvel afrennen: je moet altijd sneller om niet te vallen, en op je hoogste snelheid val je.

   

Je kunt de hele cyclus wel onder de loep nemen en al de nadelen ervan gaan benoemen maar als mijn vrouw een organisch oplossing zou kunnen krijgen tegen stemminigswisselingen in de eerste dagen van haar cyclus zou ze daar zeker bij gebaat zijn.

   

Siger, klopt natuurlijk en ik ben vaak geneigd om hetzelfde te zeggen. Het is niet zomaar dat veel van mijn blogs over schaarste of over oneigenlijke consumptie gaan.

Ik ben dan ook meer geinteresseerd in zijn presentatie van het probleem, eerder dan in zijn oplossing.

Toch vind ik dit geval niet zo eenvoudig. Uitvindingen zoals kunstmest geeft ons ook de mogelijkheid om meer voedsel te produceren; dat afzweren zal heel snel reele gevolgen hebben. Dat betekent niet dat je die piste moet uitsluiten, maar wel dat je ze heel nauwgezet moet bekijken.

   

Het klinkt als een slimme uitvinding. Aanvankelijk dacht ik aan een soort monsanto maar dit is puur organisch.
Alleen wat gaan die planten doen met al dat fosfor, wordt er meer zaad gevormd komen er grotere vruchten of wordt het hele proces een beetje versneld? Dat zou toch mooi zijn.

   

Heel misschien dringt een besef door van ecologisch evenwicht waarmee culturen langer kunnen bestaan. Voor de menselijke cultuur is het de spreekwoordelijke paar minuten voor twaalf en is het doorbreken van ecologisch evenwicht zodanig normaal en het je conformeren aan een ecologie dusdanig ongewenst dat er weinig anders op zit dan met lede ogen toezien dat kennis geen macht heeft.

Alleen geregistreerde gebuikers mogen comments plaatsen

Aanmelden of Registreer plaats een reactie