"Ik"

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 0

Sinds een maand zit mijn oudste zoontje in het eerste leerjaar. Leren lezen, schrijven en rekenen, het is me wat. De allereerste schooldag kwam hij thuis met zijn eerste woordje: "Ik".

Ik vond het geweldig. Wat een filosofisch woord om mee te beginnen. Ego cogito, ergo sum.

"Lieve jongen", vroeg ik, "wie of wat is 'ik'?"

Ik kreeg een heel eenvoudig antwoord: "Ik ben ik".

a=a is een waarheid als een koe, maar veel meer dan dat kan je er niet uithalen.

Alhoewel... Ook voor Descartes was 'ik denk dus ik besta' de stabiele, niet betwijfelbare grond om kennis en filosofie op te bouwen. Dat belooft voor mijn zoon!

God en het gesteente

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 12

Onlangs ben ik naar een avond 'catechese voor volwassenen' geweest. Gerard Bodifée was spreker van dienst en had het, hoe kan het ook anders, over God en het gesteente.

We leven in tijden waarin de verhouding tussen religie en wetenschap moeilijk ligt. Om te ontdekken hoe dit komt, zoekt Bodifée naar een gemeenschappelijk punt: de schepping. Hij vertrekt van de verwondering over een alledaags gegeven: we zijn er. Als er aanvankelijk alleen een bodem van gesteenten was, hoe kan het dat er bomen, vogels en zelfs mensen zijn gekomen? Vulgariserend kan men de wetenschappelijke visie als volgt samenvatten: omdat er in de mineralen in de gesteenten krachten (elementaire deeltjes) aanwezig waren die het ontstaan van het leven in zich hadden. De geloofsvisie luidt: omdat er een bovennatuurlijke instantie is, een scheppende God die het leven gecreëerd heeft.

Ja, maar wie heeft gelijk? Volgens Bodifée is dat geen relevante vraag. Het ...

Innerlijke klok pragmatisch gestuurd

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 3

Ik nam aan dat gewoonte een hardnekkig iets om te veranderen was. Toch blijkt pragmatisme een overhand te nemen in het aanpassen van gewoontes of het veranderen van het bioritme. Zo staan we met onze kindjes tijdens schooldagen op om half acht. In het weekend echter, en nog slechter tijdens vakanties, blijkt de innerlijke klok van mijn kleuters anders te werken. Op die dagen mogen ze namelijk vanaf 7 uur tv kijken. En wees maar gerust: ze liggen klaarwakker naar de klok te kijken tot de 6 in een 7 verpringt. Dat terwijl ze op schooldagen maar amper wakker te krijgen zijn als het tijd is om op te staan. De innerlijke klok door pragmatisme gestuurd. Of hoe het (al dan niet on)bewuste ons bioritme stuurt...

Dansen

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 0

Dansen is ín. Denk maar aan tv-programma's als Sterren op de Dansvloer. Ook El Tattoo del Tigre zet mensen aan de beentjes te strekken en helpt de etiquette van de aloude ballroomtraditie heropfrissen. Dat dit een geslaagd initiatief is, mocht ik zondag aan den lijve ondervinden in de Handelsbeurs in Gent. Maar wat is dat eigenlijk, dansen? Is het een kunstuiting, een trance, een aufhebung, een regressie,…?

Wat het ook is, ik heb altijd al graag gedanst. Ik zie me nog staan swingen en playbacken op mijn eerstecommuniefeest. Een echt showbeest was/ben ik. Het was me niet te doen om het kunstzinnige aspect ervan maar wel om me te onderscheiden van de rest. De anderen bleven op hun stoel onbenullige praatjes houden. Ik was met diepere dingen bezig: met beweging, met evenwicht, met schoonheid, met show. En ja, wat Nietzsche zegt kan ik onderschrijven: 'de dans is de ...

Onthul uzelf met een handdruk

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 3

In deze nieuwjaarsmaand worden er veel handen geschud en kussen gegeven. Sommigen geven een slap handje, anderen knijpen je hand bijna tot moes. Wist je dat de handdruksterkte voor ongeveer 65% erfelijk bepaald is? Het helpt dus niet om stoer gewichtsoefeningen te gaan doen om een fermere handdruk te trainen. Dat een handdruk veel van jezelf verraad, bleek uit een onderzoek van de University of Albany, zo lees ik in het recentste Psychologie Magazine. Mannen met een ferme handdruk hadden met meer mensen het bed gedeeld. Ook waren ze al op jongere leeftijd seksueel actief.

Volgens de onderzoekers zijn mannen met een ferme handdruk seksueel aantrekkelijker, doordat zij over goede genen zouden beschikken. In eerder onderzoek werd namelijk al ontdekt dat mensen met een stevige handdruk een betere gezondheid hebben, minder tijd nodig hebben om na een operatie te herstellen en langer leven. Volgens de onderzoekers stamt het belang van ...

Psychoanalyse

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 0

Gilles Deleuze schrijft in zijn Dialogen (met Claire Parnet) ondermeer over psychoanalyse. Hoewel het eenvoudig geschreven is en dus hapklaar genoemd kan worden, kan de vertering toch problemen opleveren. Zonder alles ingrediënten een voor een open te snijden wil ik hier toch enkele aspecten die op mijn lever blijven liggen bespreken.

Over het onbewuste, over het spreken en interpreteren, en over wat het is of zou kunnen zijn...

Inflatoir geweten

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 2

Het is geweten dat het geweten voor heel wat last kan zorgen. Tenzij voor die mensen die geplaatst worden onder de categorie 'psychopatisch' of 'pathologisch narcistisch'. Het geweten is een innerlijke richtlijn bij het leven. De opvoeding bevordert de ontwikkeling van het geweten zodat bepaalde menselijke neigingen in toom worden gehouden. Maar wat doe je bij een inflatoir geweten? Een geweten dat zodanig 'overdreven' of 'opgeblazen' is dat je gebukt gaat onder een nooit-aflosbare schuld? Iemand die daar last van heeft kan bv. zeggen: 'ik heb het geïncarneerde geweten van Hitler'.

In deze verguisde-Freud-tijd wil ik toch een lans breken voor psychoanalytische psychotherapie. Onder andere om mijn Ueber-Ich tot 'normale' proporties te brengen, ben ik hiermee bezig. Of het uiteindelijk iets oplevert weet ik nog niet, maar de weg gaan is op zich al interessant. En misschien heeft het leven niets anders te bieden dan het gaan van een weg ...

Curriculum Illusione

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 1

Een cv is een algemeen gekend gegeven. In een curriculum vitae beschrijf je je levensloop. Maar heb je al gehoord van het ci? In het curriculum illusione komt je toekomstige levensloop. Je hoeft dat niet voor te leggen aan werkgevers maar vooral aan jezelf. Je wordt de auteur van je eigen toekomst, wordt gezegd op de site van rvu, waar kunstenaar Eric Wie zijn idee body geeft. Dor te beginnen met het invullen van het tijdstip waarop je denkt te overlijden, creëer je een tijdlijn vanaf heden tot dan: je toekomst dus. Je fantaseert over je toekomst en maakt het alsmaar realistischer aan de hand van de vragen op de site: Wat is de belangrijkste verandering die je in je leven nastreeft? Wat zijn daarvan consequenties? Verwacht je gezondheidsproblemen? Wat wil je echt graag hebben? enz. Geef momenten van vreugde, verdriet, geheime verlangens,... een plek in je tijdlijn. Kijk naar ...

Sinterklaas

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 1

Het is weer zover: de Sint is in het land. Als inwoner van Sint-Niklaas mag
ik u dit standbeeld dat voor het stadhuis staat niet onthouden

Krijg jij ook nog steeds een pakje van die goedheilig man? Of pas jij niet in het adagio: 'wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe'? ;-)

De Sint brengt mij sinds jaar en dag een pakje, ongeacht of ik 'zoet' of 'stout' ben. Ik geloof er dus niet in, in wat de sint-liedjes mij en zoveel kinderen (huhum) met mij allemaal wijs maken.

Ook naar mijn eigen kinderen heb ik het moeilijk met heel dit sint-gebeuren. De school, de grootouders, de commercie... alles werkt 'geloof in de sint' in de hand. Maar is dit wel zo'n gezond iets?

Je moet jezelf als ouder in allerlei bochten wringen omdat de sint ...

Filosoferen met kinderen

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 7

In De Fontein, de ervaringsgerichte kleuter- en basisschool van mijn kinderen, is 'filosoferen met kinderen' (FMK) een evidentie. Er wordt expliciet ruimte en tijd voor vrijgemaakt omdat men voelt en ervaart dat zo'n filosofeer-uurtje doorwerkt in alle andere lestijden. De doel van het onderwijs blijft, zoals in alle andere netten en strekkingen, dat kinderen 'leren'.

FMK is in de mode. Getuige daarvan de massa literatuur en werkboeken die hierover verschijnen. Ik heb op de laatste boekenbeurs echt mijn ogen opengetrokken en ben gevallen voor 'Filosoferen met Doornroosje'. Altijd handig mocht ik in de toekomst les gaan geven. Om maar even aan te geven dat er 'een markt voor is', zoals Carlos Steel in 1998 reeds zei in Wijsgerig Perspectief 38.

Sliplift - ethische vraag

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 2

Dat de 'sliplift' (onderbroeken-aantrek-hulp) de winnende uitvinding is van het programma 'De Bedenkers' weet iedereen al ondertussen. Een eenvoudig concept dat vele mensen, vnl. ouderen, het leven makkelijker en vooral zelfstandiger maakt. Ook voor bejaardenhelpers wordt het leven aangenamer. Tenzij ze natuurlijk kicken op oud en onactief naakt.

Ikzelf had in ieder geval al doembeelden over de tijd dat mijn ouders zo hulpbehoevend zouden zijn dat ik hen met dergelijke zaken als het aantrekken van ondergoed zou moeten helpen. Ik weet wel dat dat 'uitbesteed' kan worden, maar toch voelt het als een morele plicht om voor mijn ouders te zorgen. Ik heb het ook zo altijd gezien. Mijn ouders wonen in het moederlijk huis. Langs vaders kant zorgden er tantes voor mijn bejaarde grootouders. Ja, zelfs zo dat ze op de dag dat mijn grootvader gestorven is, ze hem 's morgens met twee eerst nog in bad hebben gezet ...

Feesten

Geplaatst door: PatrickP op Zien,denken&voelen reacties: 0

Zoals het dit weekend het feest van Christus Koning is voor de Chiro's, zo vieren vele muziekverenigingen rond deze periode 'Sint-Cecilia'. Deze patrones van de muziek wordt op de kalender herdacht op 22 november. Naar aloud gebruik feest 'mijn fanfare' het weekend volgend op deze naamdag. Gisterenavond was het dus zover: eerst luisterden we een eucharistieviering op met woord en muziek, dan volgde een kort wandelconcert waarna we in 'onze zaal' verwacht werden voor de feestdis. Het was picobello in orde. Een feest vnl. voor onszelf als muzikanten en uit dankbaarheid voor de muziek die vriendschap en verbondenheid creëert.

Om maar aan te geven dat onze cultuur weldegelijk nog doordrongen is van het christendom. Lang niet iedereen uit onze vereniging kan/mag als christen bestempeld worden. Toch is er geen revolte tegen gelegenheden als dit. Zelfs een gebedje voor het eten is okee.

Is het een onkritische menigte? Of ...