En telkens valt er een kwartje

Geplaatst door: Harm Klifman op harm klifman reacties: 6

Van huis uit ben ik neerlandicus en filosoof. December 1977 studeerde ik af aan het roemruchte Instituut voor Neerlandistiek van de UvA, in maart 1978 aan de Centrale Interfaculteit van de Vrije Universiteit (een behoorlijk cultuurverschil tussen die twee instituten trouwens). In april 1978 begon ik aan een onderzoeksbaan op het gebied van de historische taalkunde van het Nederlands aan de UvA, voor twee jaar. Toen was de subsidie op en zat er als gevolg van overheidsbezuinigingen geen verlenging in. Dat werd dus omzien naar iets anders. Vanaf 1980 verkeer ik in de wereld van het onderwijsbestuur, op verschillende posities. Tussendoor, in 1983 promoveerde ik in de Letteren – we hebben ons onderzoek dus toch kunnen afronden, zij het in vrije tijd.

Sticky: Huishoudelijke mededeling

Geplaatst door: LeonH op zero reacties: 5

Lukt het niet met inloggen of de blogaanvraag? Is er spam of loop je op deze site ergens op vast? Wil je oude blogberichten van jezelf verwijderd hebben? Wil je een link naar een youtube-video hier kunnen zien?

leonhoen@gmail.com

Vrije wil

Geplaatst door: Bert Morrien op Uitzoeken maar. reacties: 100

In zijn reactie op http://filosofie.be/blog/wetenschappelijke-ethiek/4007/denktank/ vroeg livinus zich af in hoeverre de mens over een vrije wil beschikt.Op deze vraag lijkt mij een redelijk antwoord te geven. Let wel, dat is wat ik hierover denk.

Denktank

Geplaatst door: LeonH op zero reacties: 108

Het idee dat je kan deelnemen aan een denktank, om problemen van uiteenlopende aard te onderzoeken en te helpen op te lossen, is denk ik wel wat een moderne filosoof zou moeten aanspreken.

Stop making sense?

Geplaatst door: LeonH op zero reacties: 76

Ten aanzien van de oprechte en serieuze intentie tot het nemen van verantwoordelijkheid bij filosoferen, heb ik het idee dat een mogelijk nuttiger, voorbeeldelijke houding die is van afzien om zinvol bezig te zijn.

Cultuurfilosofen

Geplaatst door: Steven Wende op filosofie en literatuur reacties: 8

Cultuurfilosofen.

de cultuur zodanig inrichten dat de natuur optimaal aan z’n trekken komt (Hobbes)

als ik het woord cultuur hoor dan trek ik mijn pistool geen Goebbels, geen Mussolini; maar Hanns Johst in het nazitoneelstuk Schlageter); vergelijk ’t met Berthold Brecht & Kurt Weil met hun Dreigröschen-opern (Erst kommt das Fressen und dann die Moral))

Penrose

Geplaatst door: Steven Wende op filosofie en literatuur reacties: 43

Een stukje uit het boekwerk van Roger Penrose. Geheten The “road to reality”. Penrose is een meester in het jongleren met imaginaire en complexe getallen. Om dat bij te kunnen houden moet je alle zeilen bijzetten. Maar goed, dit is een terzijde. ’t Gaat ons hier om hoofdstuk 29 “The measurement paradox.” Waarom? Omdat we daar een zinsnede tegenkwamen die misschien als een tegenwicht kan gelden voor de redeneringen van Markus Gabriël en soortgelijke halve garen. Het gaat om de volgende zinsnede: “… This grand superposition is described by a wavefunction ǀφ) for he entire universe. Is is sometimes referred to as the “multiverse”, but I believe that a more appropriate term is the Omnium.

(dus wellicht (of welzeker) meer geëigend dan Sinnfeld?).

Epistemologische reserve

Geplaatst door: LeonH op zero reacties: 171

Epistemologie is kennisleer, in die zin dat de grondslagen van kennis onderzocht worden. De reserve die hierbij eventueel genomen kan worden, is dat de psychologische neiging groot is om te denken dat men het gelijk aan eigen kant heeft, maar dat in de praktijk toch nog steeds veel mensen gevonden kunnen worden met andere, zo niet tegengestelde denkbeelden.